REUTERS/Mohsin Raza

Nizozemskoj veleposlanici u Pakistanu suočena s prijetnjama islamista

Nizozemska veleposlanica u Pakistanu suočena je s “prijetnjama” koje navodno šalju islamisti, bijesni zbog tvitova nizozemskog parlamentarnog zastupnika poznatog po protuislamskim stajalištima, priopćile su nizozemske vlasti u utorak kada je i najavljeno da će pakistanski odvjetnik zatražiti u Nizozemskoj azil jer je branio kršćanku.

Parlamentarni zastupnik Geert Wilders u kolovozu je odgodio planirano natjecanje u karikaturi o proroku Muhamedu nakon žestokih prosvjeda u Pakistanu, no od tada je na Twitteru objavio više takvih karikatura.

“Suočeni smo s prijetnjama veleposlanici”, potvrdio je glasnogovornik nizozemskog ministarstva vanjskih poslova.

“Pitanje sigurnosti našeg veleposlanstva shvaćamo vrlo ozbiljno i to je tema konzultacija između Nizozemske i Pakistana. Iz sigurnosnih razloga, dalje ne mogu komentirati”, dodao je glasnogovornik.

Pakistansko ministarstvo unutarnjih poslova je prošli mjesec u tajnom dopisu navelo da ekstremna islamistička skupina Thareek-e-Labaik (TLP) planira zaprijetiti nizozemskoj veleposlanici.

TLP, osnovan 2015., je u kolovozu pozvao na prekid diplomatskih odnosa s Nizozemskom zbog Wildersovih karikatura. Ta stranka tvrdi da napadi nisu politika kojom se vodi, no njezin osnivač Kadim Husein Rizvi je u srpnju poručio da će, kada preuzme vlast u Pakistanu, “izbrisati Nizozemsku s lica zemlje”.

TLP je predvodio prosvjede protiv odluke pakistanskog suda o ukidanju smrtne kazne kršćanki Asji Bibi koja je bila optužena za svetogrđe, a u zatvoru je od 2010.

Njezin odvjetnik Saif-ul-Malook je pred prijetnjama smrću pobjegao u Nizozemsku gdje kani zatražiti politički azil.

Komentiraj