Nizozemski regulator: Moglo bi doći do nestašice plina ako se ograniče cijene

Pokušaji ograničavanja cijena plina u terminskim ugovorima mogli bi imati negativne posljedice, uključujući i fizičku nestašicu plina, upozorio je nizozemski regulator, nadležan za glavno europsko tržište TTF. I nakon ruskog napada na Ukrajinu cijene plina u Europi određuje ponuda i potražnja i nije bilo znakova manipulacije ni pretjeranih špekulacija, unatoč njihovom oštrom rastu, zaključila je u godišnjem izvješću Uprava za financijska tržištra AFM.

Nizozemski regulator kritizira “europsku tendenciju prema ograničavanju cijena ili vrlo strogim propisima o oscilacijama”, rekao je član uprave Hanzo van Beuzekom. “Tržište funkcionira adekvatno, a s intervencijama nikad ne znate, posljedice mogu biti gore nego što očekujete”, kazao je Beuzekom.

Visoke cijene plina teške su za poduzeća i potrošače, ali su istodobno potaknule ulaganja u novu europsku infrastrukturu za ukapljeni plin i dovele do toga da se umjesto u Aziju stiže u Europu, naglasio je.

Što kaže EU?

Europska komisija rekla je u listopadu da će razmotriti određivanje “dinamične” gornje granice cijena plina u terminskim ugovorima na TTF-u, nakon što je skupina od 15 zemalja, uključujući Italiju, Belgiju, Poljsku, predložila da cijena u EU ograniči.

Budući da se te cijene koriste kao referentna vrijednost u ugovorima o kupoprodaji ukapljenog plina, nadaju se da bi ograničenje cijena na TTF-u značilo niže cijene europskog uvoza. Njemačka i Nizozemska, dvije relativno bogate zemlje, s velikom industrijom koja uvelike ovisi o plinu, protive se ograničenju.

AFM protiv još jednog prijedloga EU

AFM je u godišnjem izvješću upozorio i da sudionici na tržištu, po svemu sudeći, ne žele ni alternativnu europsku referentnu vrijednost, još jedan prijedlog Komisije, smatrajući da “neće značajno promijeniti temelje pretjeranih cijena energije … u EU”.

Nizozemski regulator dodao je i da uvjetno podržava prijedlog Komisije o “prekidačima” koji bi trebali ograničiti velike fluktuacije cijena unutar jednog dana i jamčiti normalnu trgovinu. Međutim, tvrde, to neće sniziti cijene.

Komentiraj