NIZOZEMSKA: Wilders izgubio sva četiri mjesta u EP-u

Čelnik nizozemskih desnih populista Geert Wilders pretrpio je težak udarac na euroizborima izgubivši sva četiri mjesta u Europskom parlamentu (EP), pokazuju rezultati objavljeni u ponedjeljak.

Prvi rezultati govore da je Slobodarska stranka (PVV) dobila samo 3,5 posto glasova. Taj je rezultat Wilders nazvao “razočaravajućim”, ali je na Twitteru obećao “PVV će se vratiti”.

Wildersova stranka ipak bi mogla osvojiti mjesto u EP-u ako Velika Britanija napusti blok. Tako bi Wilders, koji zagovara izlazak Nizozemske iz Europske unije, sam imao koristi od brexita, jer ako Velika Britanija izađe, Nizozemska bi dobila tri dodatna mjesta – a jedno od njih išlo bi Wildersovoj stranci.

Druga stranka nizozemske desnice profitirala je iz kolapsa PVV-a. Forum za Demokraciju kojemu je na čelu Thierry Buaudet, a riječ je o stranci koja prije pet godine nije ni postojala, u nedjelju je osvojila tri mjesta.

Wilders dugo vremena vodi kampanju protiv “islamizacije Nizozemske”, a pretrpio je velike gubitke i na pokrajinskim izborima u ožujku.

Komentiraj