Nizozemska potvrdila najmanje 13 slučajeva omikrona, zaraženi doputovali avionom iz Johannesburga

Najmanje 13 putnika koji su putovali iz Južne Afrike u Nizozemsku pozitivno je na novu varijantu koronavirusa omikron, objavio je u nedjelju BBC.

Nizozemske zdravstvene vlasti priopćile su u subotu da je, na temelju prvih rezultata testiranja, među oko 600 putnika koji su jučer s dva leta stigli u amsterdamsku zračnu luku Schiphol iz južne Afrike vjerojatno više desetaka zaraženih koronavirusom. Prema najnovijim informacijama, radi se od 61 putniku.

Letovi nizozemskog nacionalnog prijevoznika KLM iz Johannesburga stigli su u petak u 10:30 i 11:00 po lokalnom vremenu (09:30 i 10:00 GMT).

Ti su putnici izolirani od drugih putnika u zračnoj luci zbog zabrinutosti zbog novootkrivenog soja koronavirusa nazvanog omikron. Kada su u petak doputovali u Amsterdam, putnici iz južne Afrike satima su čekali u zrakoplovima te su potom testirani na koronavirus zbog zabrinutosti oko nove varijante.

“Putnici s pozitivnim rezultatom testa bit će smješteni u izolaciju u hotelu u Schipholu ili blizu njega”, izvijestile su zdravstvene vlasti.

Novinarka New York Timesa Stephanie Nolen je javila da su putnici, uključujući bebe i mališane, bili u jednu prostoriju nagurani kao sardine te da barem 30 posto putnika nije nosilo maske ili su ih imali samo preko usta.

Nizozemska vlada zabranila je sva putovanja iz južne Afrike u petak, a ministar zdravstva Hugo de Jonge rekao je da će svi putnici koji su već na letovima morati proći testiranje i karantenu po dolasku u Nizozemsku.

Nova varijanta puno zaraznija

Varijanta poznata kao omikron dovela je u sumnju globalne napore u borbi protiv pandemije jer postoji bojazan da je B.1.1.529 vrlo zarazan, zbog čega mnoge zemlje ponovo uvode mjere za koje su mislile da su stvar prošlosti.

Ta nova varijanta ima najmanje 10 mutacija, za razliku od bete koja ima tri ili delte s dvije mutacije. Delta je, međutim, jako ugrozila globalni oporavak i milijune ljudi ponovo strpala pod mjere zatvaranja.

Znanstvenici sada vode utrku s vremenom, pokušavajući utvrditi zaobilazi li južnoafrička varijanta postojeća cjepiva.

Svijet zabrinut zbog omikrona, države zatvaraju granice. Znanstvenici vode utrku s vremenom

Komentiraj