Nizozemska policija objavila je da bande, uključujući i hrvatske, prisiljavaju oko 300 djece diljem Europe da svako od njih dnevno ukrade tisuću eura, objavio je u srijedu BBC.

Otkrivene su četiti kriminalne mreže koje djeluju u Nizozemskoj, Španjolskoj, Austriji, Hrvatskoj i Bosni, kažu u policiji.

Šestoro nestale djece pronađeno je prošlog tjedna u bijednim životnim uvjetima u Španjolskoj, a par u 40-tim godinama je uhićen.

Tužitelji ističu da se radi o modernom ropstvu, piše BBC.

Operacija nizozemske policije počela je prošle godine kada je na glavnoj željezničkoj postaji u Amsterdamu otkrivena skupina djece kako krade pod nadzorom odraslih osoba.

Djecu se ispisuje iz škola kako bi krali od prolaznika ili u trgovinama, a vlasti vjeruju da se maloljetne djevojčice iskorištava i kao seksualno roblje.

Kada je policija u Barceloni 15. lipnja uhitila par iz istočne Europe, kod njih su otkrili bebu i još petoro djece mlađe od 15 godina.

Smatra se da su pripadali široj mreži i bit će izručeni NIzozemskoj pod optužbom za krijumčarenje ljudima i korištenje lažnog identiteta.

Prema nizozemskim medijima, neka djeca bila su pod nadzorom centara za socijalnu skrb ili je prijavljen njihov nestanak iz izbjegličkog centra Ter Apel na sjeveroistoku Nizozemske.

“Istražujemo jesu li djeca žrtve krijumčara ljudi”, rekao je tužitelj Werner ten Kate.

“Osjećam da je ovo samo vrh sante leda i da je u to uključeno puno više djece”, dodao je.

Policija vjeruje da djeca dolaze iz siromašnih obitelji u Bosni i drugim državama bivše Jugoslavije, navodi BBC.

Komentiraj