Više od polovine nizozemskih biskupa i kardinala koji su bili u službi između 1945. i 2010. znali su za spolna zlostavljanja koja su se odvijala unutar nizozemske Katoličke crkve, pišu u subotu nizozemski mediji.

“Kardinali i biskupi prikrivali su spolna zlostavljanja što je njihovim počiniteljima omogućilo da bude još više žrtava”, piše list NRC.

Katoličku crkvu posvuda u svijetu ne prestaju potresati novi skandali svećenika pedofila koje su prikrivali njihovi nadređeni u ime zaštite te vjerske institucije.

“Dvadeset od 39 kardinala, biskupa i pomoćnih biskupa umiješano je u spolna zlostavljanja unutar nizozemske Katoličke crkve između 1945. i 2010.”, rezultati su koje objavljuje NRC na temelju široke istrage.

“Četvorica među njima zlostavljala su djecu, a ostalih 16 je omogućilo počiniteljima pedofilima premještanje u druge župe gdje su nastavili sa zlostavljanjem novih žrtava”, stoji u listu.

Na upit novinara AFP-a nizozemska Katolička crkva “potvrdila je dio informacija”, uz napomenu da se ostale temelje na anonimnim informacijama koje prenosi crkveni ured za prihvat žrtava.

“Imena većine biskupa poklapaju se s onima koja su navedena u izvješću što ga je 2010. sastavila Crkva”, kazala je glasnogovornica nizozemske Katoličke crkve Daphne van Roosendaal. Većina biskupa čija su imena navedena u izvješću, preminula je. Nijedan biskup kojega spominje NRC više nije aktivan, a oni koji su još živi nisu željeli reagirati, piše list.

Povjerenstvo pape Franje protiv pedofilije u nedjelju je upozorilo da bi borba protiv spolnog nasilja djece trebala postati “prioritet” Katoličke crkve.

Komentiraj