EPA/MediaTV

NIZOZEMSKA Buknuo požar u najvećoj europskoj rafineriji

U noći na nedjelju buknuo je požar u rafineriji Shell u Rotterdamu, u Nizozemskoj, najvećoj rafineriji u Europi, zbog čega dio postrojenja ne radi.

“Požar je noćas buknuo u elektrocentrali visokog napona u rafineriji Shell Pernis u Rotterdamu”, rekao je za AFP glasnogovornik Shella.

Vatrogasci su u nedjelju ujutro oko 6 sati po srednjoeuropskom vremenu stavili požar pod nadzor, ali se golemi plamen još mogao izdaleka vidjeti ponad rafinerije.

“Neka postrojenja su obustavila rad iz sigurnosnih razloga, a plinove koji su ostali unutra spaljujemo”, rekao je glasnogovornik, dodajući da je sve “pod nadzorom” i da kompanija “pokušava ograničiti spaljivanje kako ne bi uznemirila stanovnike u okolici”.

Shell Pernis u Rotterdamu, sa svojih 60 tvornica, najveća je rafinerija u Europi.

Mjesna glasila pišu da bi uzrok požara mogao biti kratak spoj na elektroinstalacijama. Shell nije potvrdio tu informaciju rekavši da “čeka više informacija o okolnostima požara”.

Shell u nedjelju još nije mogao procijeniti nastalu štetu, ni reći kada će rafinerija opet proraditi punim pogonom.

“Za zaustavljanje i ponovno puštanje u pogon dijelova postrojenja možda će trebati više sati, a možda i cijeli dan za pojedine dijelove opreme”, rekao je glasnogovornik kompanije.

Komentiraj