Nizozemski premijer Mark Rutte, čija je zemlja ostala jedina koja još nije ratificirala sporazum o pridrživanju Ukrajine, upozorio je u četvrtak da bi neuspjeh u ratifikaciji sporazuma o jačanju veze Ukrajine i EU-a bio najveći dar za ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Maknuti taj sporazum sa stola bio bi najveći dar za Vladimira Putina”, rekao je Rutte, koji Rusiju optužuje za agresivno ponašanje, pogotovo na istoku Ukrajine.

Rutte pokušava na summitu dobiti potporu za svoj prijedlog kojim bi se otklonila nizozemska zabrinutost. U Nizozemskoj je u travnju održan referendum na kojem su birači odbacili sporazum o pridruživanju Ukrajine i EU-a. Iako je referendum neobvezujući za vladu je politički praktički nemoguće ignorirati ishod referenduma. Stoga Nizozemci traže određena jamstva, koja bi dalo Europsko vijeće, da taj sporazum ne vodi prema članstvu Ukrajine, da nema novih financijskih obveza prema toj zemlji, da nema vojno-obrambenih obveza i da nema pristup tržištu rada za Ukrajince.

Rutte je rekao da je “oprezno optimističan” da će dobiti potporu, što bi onda omogućilo ratifikaciju u Nizozemskoj.

Rješavanje ovoga problema je vrući krumpir u Europskoj uniji i jedno od najtežih pitanja koje čelnici trebaju riješiti na ovom summitu. EU želi odmaknuti Ukrajinu iz ruske orbite, a istodobno populistička retorika u zemljama članicama sve više dovodi u pitanje takav pristup.

“Puno me ljudi u Nizozemskoj pita zašto ovo činim kada ‘ne’ na referendumu znači ‘ne’. Ja to činim jer je vlada uvjerena da moramo štititi europsko jedinstvo u odnosu prema Rusiji”, rekao je Rutte.

Komentiraj