epa

Nizozemci protjerali navodne ruske hakere

Dvojica Rusa, navodnih špijuna, za koje se sumnja da su planirali izvesti računalni napad na švicarski laboratorij koji sudjeluje u istrazi Skripal, uhićena su proljetos u Nizozemskoj i protjerana u Rusiju, objavili su u petak mediji i službeni izvori.

Tu je dvojicu “početkom godine” u Den Haagu uhitila nizozemska vojnoobavještajna služba (MIVD), piše ugledni nizozemski dnevnik NRC koji je vodio istragu u suradnji sa švicarskim listom Tages-Anzeigerom.

Po pisanju NRC-a, ta su dvojica agenata ruske službe posjedovala opremu kojom su mogli ući u informatičku mrežu laboratorija Spiez, švicarskog instituta za odvraćanje atomskih, bioloških i kemijskih prijetnja i rizika.

Taj laboratorij, u kantonu Bernu, zadužila je Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW) da analizira uzorke uzete u Salisburyju, na jugu Engleske, gdje su u ožujku bivši ruski špijun Sergej Skripal i njegova kći otrovani nervnim otrovom novičokom.

U vrijeme kada su dvojica agenata uhićena, laboratorij je pomagao OPCW-u u istrazi o korištenju kemijskog oružja u Siriji, navodi NRC.

“Slučaj ruskih špijuna otkrivenih u Den Haagu koji su poslije protjerani odande, poznat je švicarskim vlastima”, rekla je za AFP Isabelle Graber, glasnogovornica tamošnje obavještajne službe (SRC).

SRC je u suradnji s nizozemskim i s britanskim službama “sudjelovao u sprječavanju nezakonitog djelovanja protiv važne švicarske infrastrukture”, rekla je glasnogovornica, dodajući da ne može iznijeti više informacija o tome.

O toj je dvojici muškaraca, koje su identificirale švicarske vlasti, pravosuđe povelo istragu u ožujku 2017. “u jednom drugom kontekstu”.

Kako navodi NRC, dvojica špijuna su agenti ruske vojnoobavještajne službe (GRU). No nije riječ o dvojici Rusa za koje se sumnja da su izveli kemijski napad u Salisburyju i koje London optužuje da pripadaju GRU-u, dodaje list.

Nizozemski premijer Mark Rutte je 26. ožujka odlučio protjerati “dvojicu ruskih obavještajaca koji su radili u ruskom veleposlanstvu”, reagirajući na napad u Salisburyju. NRC ne zna jesu li to dvojica koja su planirala hakerski napad na laboratorij Spiez.

Na upit AFP-a nizozemsko ministarstvo obrane nije htjelo komentirati te informacije.

Ni ruska vanjska obavještajna služba (SVR) nije htjela komentirati, prenosi agencija Ria Novosti.

Komentiraj