TRANSFERI: Niželigaška egzotika (2. dio)

Dobrodošli u još jedan nastavak fantastičnih niželigaških internacionalnih transfera! Možda nije djelovalo da će biti materijala za još toga, ali naši nas niželigaši nisu razočarali, i možemo početi snažno, pa i snažnije!

Vrapču se, dakle, priključio kanadski veznjak Alexander Stanley “Alex” Tougher. Rođen 14.7.1998. u Hamiltonu u Ontariu, tamo je igrao za neke manje klubove, te na srednjoškolskoj razini za najuspješniju lokalnu momčad na toj razini – Cardinal Newman Cardinalse. Priključio se potom Holland Collegeu gdje je studirao sportski menadžment, igrajući standardno za njihove Holland Hurricanese koji dominiraju istočnom ACAA konferencijom (12 nastupa, 4 golova u zadnjoj sezoni), a igrao je vjerojatno i na državnoj, “CCAA” razini za njih. Premda ima 22 godine, ovo će mu ipak na kraju zasad biti najozbiljniji angažman.

West Side Zagreba nije razočarao, pa ni East Side ekipa HAŠK-a nije mogao to tek tako pustiti, pa i oni dovode međunaradno pojačanje, i to iz Liberije! Benjamin Koon Doe je, ako izvori ne lažu, omaleni veznjak rođen u općini Juarzon negdje 23.6.1999. Već je nekoliko godina u seniorskom kadru jedne od glavnih liberijskih ekipa – LISCR-a iz Gardnersvillea, a u studenom prošle godine debitirao je i za reprezentaciju svoje zemlje. U svakom slučaju, na prvu je vrijedan određene pažnje.

Novokomponirani HNK Zadar je napokon registrirao i svoje prvo “međunarodno” pojačanje, premda pratitelji dalmatinskih nogometnih događanja znaju da je 18-godišnji kanadsko-polačanski vratar Michael-Anthony Kulaš već neko vrijeme u klubu. Trenirao je u akademiji Toronto FC-a, izgleda da je bio u Glen Shieldsima, pa je s F.A. Euro akademijom iz New Yorka išao par godina na Viareggio.

Ne bi prijelazni rok bio bez nove grupe Korejaca, a i Japanaca, posebno u Međimurju, a nije previše različito ni ove godine. Korejci se ove godine drže 2. lige. Tako je u Opatiju došao 20-godišnji Jeong-Hui Cho, desni bek po vokaciji kažu. Iz Seoul Boin “srednje” škole je otišao u Australiju, u mlađe kategorije Sydney Uniteda, a iskorak u Europu je doživio početkom 2019., kad je otišao u juniore SPVG Solingen-Walda 03. Tamo je igrao za juniore i debitirao u 7. ligi, a na ljeto 2019. već je prešao u četvrtoligaški FSV Frankfurt, gdje je samo jednom ušao u kupu.

Međimurje je dovelo 18-godišnjeg “Sukjun” Honga. Hong dolazi iz juniora slovenske Mure, gdje je pred koronu uspješno jednom ušao s klupe zadnjih 9 minuta.

Zadržimo se u Međimurju, meki mladih (i nekih manje mladih) japanskih nogometaša. Međimurska sportska mreža je prenijela kako su u Spartak iz Male Subotice stigla dva Japanca (naravno, uglavnom stižu u parovima). Konkretnije, 22-godišnji Hiromitsu Shimo i 19-godišnji Kakeru Gunji. To je djelomično točno – oni su naime već igrali na zimu prije korone za Spartak – Kakeru je i zabio – ali su obojica otišla u Međimurec Dunjkovec-Pretetinec prije desetak dana. Nakon kup utakmice s Trnavom, gdje je Kakeru i zaigrao, obojica su se vratila u Spartak. Zašto? Nije na nama da pogađamo. Za one koji žele znati više, Hiromitsuov zadnji klub bio je Tokyo U23, a Kakeruov Sakura Seishu FC. Nema na čemu.

Međimurec DP zato, ne brinite, nije njihovim povratkom ostao bez Japanaca. 29-godišnji Keito Tonami već duže vrijeme ima izlete u Europu. S Nihon Universitya je kao 22-godišnjak otišao u HBO Tokyo, ali već iste godine kao iznenađujuće puno Japanaca odlazi u Crnu Goru, u Mladost iz Podgorice, gdje ima 7 nastupa, u rotaciji. U sezoni 2015./16. ide u Austriju u četvrtoligaški Deutschlandsberger SC, i tamo u 29 nastupa jednom zabija. Ipak, ne zadržava se predugo, te se vraća u Japan, u JFC Miyazaki. U Europu se vraća prošle godine, u drugoligaški finski Mikkelin Kissat gdje kupi 22 nastupa. Za tu razinu, zanimljiv CV.

Uz njega, tu je i 24-godišnji Tatsuhide Shimizu koji je došao iz Footwork FC-a – doduše, on je još na zimu došao, ali je nastupio tek jednom prije te hiperjapanske kup utakmice, pa ga je red spomenuti.

23-godišnji Yuya Morii i 22-godišnji Kojun Ito igraju za Vučetinec, klub 2. međimurske lige. Yuya i Kojun su došli isto na zimu- Yuya iz Sendai Universitya, i zabio i asistirao na debiju (i jedinoj utakmici prije pauze), dok je Kojun došao iz novozelandskog Waitakere Citya, gdje je u rezervama nosio prestižnu desetku i u 17 nastupa zabio 5 golova. On nije stigao debitirati tada, ali sada su obojica već standardni.

Idemo malo put jugozapada od Vučetinca i dolazimo u Gornji Mihaljevec, gdje je lokalni županijski prvoligaš Jedinstvo dobio svoja dva Japanca – oba jedva i skoro 19-godišnjaci. Kaito Kurokawa je u Jedinstvo stigao iz srednje škole Kirigaoka, dok je Kai Nanakida došao iz ekonomskog sveučilišta u Hirošimi – prvo u Veneru PMP iz Svetog Jurja na Bregu pa se odmah prebacio u Jedinstvo. Dok je Kai došao u Jedinstvo, iz Jedinstva se jednako brzinski prebacio novopridošli 23-godišnjak Takuma Nagayoshi koji je odabrao ipak “drugoligaški” Jadran Štefanec. Takuma je u 2018. igrao za klub Kyoto Shiko, išao na probu u Crnu Goru naknadno, ozlijedio se potom, trenirao kući s lokalnim klubom Cobalt, pa se opet okušao u Europi. Vidjet ćemo tek hoće li Jadranu biti pojačanje.

Također u 2. međimurskoj, ali u B skupini, Pobjeda iz Gornjeg Hrašćana je predstavila svog Japanca. 20-godišnji Ryu Shirota je već i zabio za svoj klub, gdje je sada došao iz Samobora, gdje nije zaigrao radi prekida prvenstva. Hrvatska mu nije prva europska stanica – očekivano, to je bila Crna Gora, gdje je prošle godine bio član Jezera iz Plava, gradića koji je proslavio legendarni Ekrem Jevrić.

Na kraju, spomenimo još i Galeb Oporovec, gdje, nimalo šokantno, imaju dva Japanca. 24-godišnji Hitoshi Ishida nije ni dvije godine u Hrvatskoj, a već je naredao pet klubova za koje je bio registriran. S Kokugakuin Universitya došao je u Međimurec DP, otišao u Mladost Komet iz Preloga, nakratko bio u Međimurju i vratio se pred koronu u Prelog. Na ljeto je došao u Galeb, gdje u prvoj međimurskoj zabio 2 gola u 5 nastupa, prelazi prije koji dan u Hodošan, ali se odmah i vraća u Galeb.

25-godišnji Seiya Kinno je tri puta nastupio ove sezone. Ranije je i on bio u Jezeru, te u druga dva crnogorska kluba – Ibaru i Čeliku iz Nikšića.

Izađimo iz Međimurja, i brzinski, pred kraj, spomenimo još da je u Vodice došao 19-godišnji Lucas Miocic, rođen u švedskoj Rådi, koji je igrao par sezona za seniore Kode IF-a, sedmoligaša iz istoimenog mjesta, a novi je igrač Dinama iz Odranskog Obreža,

Papa Mamadou Seck – rođen prije 20 godina u senegalskoj Lougi – već zabio u 4. ligi NK Odri. Došao je iz kluba Paris XI koji se dakako nalazi u 11. arondismanu Pariza.

Hoće li Korejci dati gas i preteći Japance? Za koga je potpisao 19-godišnji Yuta Sawano? Hoćemo li popratiti i anonimna pojačanja drugoligaša? Sve ćete to doznati idući tjedan! Možda.

Komentiraj