Kalifornijski vatrogasci iskoristili su u srijedu nešto niže temperature i ostvarili određeni napredak u obuzdavanju zastrašujuće vatrene stihije veličine Los Angelesa, nakon što su dužnosnici procijenili da će do rujna potrajati gašenje najvećeg požara u povijesti te američke savezne države.

Oko 4000 vatrogasaca spriječilo je da požar, nazvan Mendocino Complex, dođe do kuća na južnom rubu istoimene šume, objavila je kalifornijska vatrogasna služba CalFire.

To je jedan od 17 velikih požara koji trenutno gore Kalifonijom i dosad su uništili više od 1500 kuća i zgrada te prisilili tisuće ljudi na bijeg iz svojih domova.

“I večeras će vatrogasci pokušati iskoristiti niže temperature da bi zaustavili širenja požara”, dodala je služba, dok temperature ostaju oko 15 celzijevih stupnjeva.

Više od 14.000 vatrogasaca iz čitavog SAD-a, pa čak iz Australije i Novog Zelanda bori se s divovskim požarima koji nastavljaju harati Kalifornijom pošto su spaljene tisuće hektara u gotovo mjesec dana.

Najveći požar među njima, Mendocino Complex, u ponedjeljak je potukao rekord star nekoliko mjeseci, najrazornije vatre u smislu spaljene površine u skorijoj povijesti te države na zapadu SAD-a.

Od sredine srpnja, desetak osoba, od kojih najmanje četiri vatrogasca, poginula su u brojnim požarima koji haraju Kalifornijom, najnaseljenijom saveznom državom.

Od 27. srpnja Mendocino je već uništio približno 120.000 hektara. Svladan tek 34 posto, nastavio je harati pošumljenim, strmim i teško pristupačnim brdima oko Clear Lakea, sjeverno od San Francisca.

Težak pristup kao i suša te vrućina kompliciraju posao vatrogasaca, ističu u CalFireu.

Pentagon je u ponedjeljak najavio da će poslati u pomoć i vojsku. U nedjelju je američki predsjednik Donald Trump proglasio izvanredno stanje zbog prirodne katastrofe i naredio da savezna vlada pruži pomoć lokalnim vlastima.

Komentiraj