HNK Ivana pl. Zajca

Traju događanja u sklopu projekta ‘(Re)discovering Europe/Ponovno otkrivanje Europe’

Radionicom ‘Glumac u teatru dell’Arte’ što ju je redatelj Paolo Magelli nedavno održao za buduće glumce i studente ostalih odsjeka s Filozofskog fakulteta u Rijeci započeo je niz aktivnosti i događanja u sklopu projekta ‘(Re)discovering Europe/Ponovno otkrivanje Europe’ čiji je središnji dio predstava ‘Gorski divovi/I giganti della montagna’ Luigija Pirandella.

Predstava Talijanske drame riječkog HNK u režiji Paola Magellija je premijerno izvedena u petak, (02. ožujka) u HNK Ivana pl. Zajca.

Riječ je o prvom projektu izravne suradnje EPK 2020 i HNK Ivana pl. Zajca te prvom projektu riječkog HNK sufinanciranog sredstvima Europske unije Kreativna Europa (Creative Europe), a u partnerstvu s Njemačkim kazalištem grada Temišvara (Rumunjska), Slovenskim stalnim kazalištem u Trstu (Italija), Nacionalnom institucijom Albansko kazalište Skopje (Makedonija) i Mađarskim kazalištem Kosztolanyi Dezso iz Subotice (Srbija).

Projekt koji nastaje u suradnji pet europskih manjinskih kazališta, a bavi se različitošću, razvio se iz želje za suradnjom kazališta manjina putem, u prvom redu, multijezičnog iskustva. Tako se predstava izvodi na talijanskom, njemačkom, slovenskom, albanskom i mađarskom (uz titlove na hrvatskom i talijanskom jeziku).

1.

Program aktivnosti nastavlja se u utorak (06. ožujka) u 21. 30 sati u foyeru HNK Ivana pl. Zajca održat će se Kazališni buvljak znanja. Riječ je o neformalnoj edukaciji u kojoj će gledatelji nakon predstave moći bukirati svojih pola sata s nekim od sudionika predstave (od glumca/ice, redatelja, inspicijenta, producenta, scenografa, kostimografa i ostalih sudionika) te ga pitati sve što ih zanima. Riječ je o nehijerarhijskom prijenosu znanja inspiriranom Rancierovom knjigom ‘Učitelj neznalica’, bez unaprijed zadanih formata, pri čemu sudionici određuju što žele saznati.

Razgovor između zainteresiranih posjetitelja i sudionika predstave ‘Gorski divovi’ zamišljen je u opuštenom ambijentu “jedan na jedan“.

2.

Dan kasnije, u srijedu (07. ožujka) u foyeru riječkog HNK, dr.sc. Morana Čale, profesorica talijanske književnosti na Odsjeku za talijanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, s početkom u 12 sati održat će još jedno predavanje u ciklusu ‘Kazalište i novi mediji/kako gledati’. Predavanje pod nazivom ‘Il mito dei Giganti cambiati’ održat će se na talijanskom jeziku, a bavit će se političnošću “Divova“ i njihovim mjestom u Pirandellovom opusu. Predavanje je ostvareno u suradnji s Odsjekom za talijanistiku, Filozofski fakultet u Rijeci.

Ulaz na sve programe je slobodan.

Komentiraj