Nitriti iz povrća povoljno djeluju na smanjenje tlaka i rizika od srčanih bolesti

Davor Puklavec/PIXSELL

Rezultati velikog danskog istraživanja su pokazali kako konzumacija povrća bogatog nitratima pozitivno djeluje na kardiovaskularno zdravlje, pišu vitamini.hr.

U istraživanju su korišteni podaci 53.150 ispitanika koji su sudjelovali u 23-godišnjoj studiji prehrane, karcinoma i zdravlja. Tijekom razdoblja praćenja zabilježeno je 14.088 slučajeva kardiovaskularnih bolesti. Znanstvenici su utvrdili da su ispitanici koji su konzumirali povrće bogato nitratima imali oko 2,5 mmHg niži sistolički krvni tlak te između 12 do 26 posto manji rizik od srčanih bolesti.

Kelj, špinat i cikla utječu na smanjenje razine krvnog tlaka, kao i na smanjenje rizika od srčanih bolesti. Svakodnevna konzumacija jedne šalice sirovog, pola šalice kuhanog ili prema uputama pripremljenog povrća bogatog nitratima može značajno smanjiti rizik od bolesti. Najveće smanjenje rizika uočeno je za čestu pojavu bolesti perifernih arterija.

Ističe se kako nije potrebno uzimati dodatke prehrani niti konzumirati veće količine s ciljem postizanja korisnih učinaka na kardiovaskularno zdravlje.

Komentiraj