‘Nitko nije iznad zakona’: Zastupnički dom izglasao opoziv, Trump preko Twitttera pozvao na prestanak nasilja

Zastupnički dom američkog Kongresa u srijedu navečer, po hrvatskom vremenu, izglasao je opoziv Donalda Trumpa. Za opoziv su bila 232 zastupnika, od čega čak deset Republikanaca. Protiv opoziva glasalo je 197 zatupnika.

Ovim opozivom Donald Trump postao je prvi američki predsjednik u povijesti koji je dvaput opozvan.

Zastupnički dom glasao je o jednoj formalnoj optužbi za opoziv – “poticanju na pobunu” – koja se odnosi na Trumpov govor tisućama njegovih pristaša nedugo prije nego što su oni nasilno upali u zgradu Kongresa na Kapitolu, prekinuvši sjednicu 6. siječnja na kojoj je trebala formalno biti potvrđena pobjeda Joea Bidena na predsjedničkim izborima. Pet osoba u tim je izgredima poginulo.

Iako je opoziv izglasan, on ne znači da će Trump biti uklonjen s funkcije predsjednika. Naime, rezultate glasanja Zastupničkog doma još mora potvrditi Senat dvotrećinskom većinom. No, Senat ionako do inauguracije novog predsjednika Joea Bidena 20. siječnja, ne zasjeda. Također, većinu u Senatu još uvijek ddrže Republikanci pa bi protiv Trumpa moralo glasati 17 republikanskih senatora.

Pelosi: “Nitko ne može biti iznad zakona”

Pedsjednica Zastupničkog doma Sjedinjenih Država Nancy Pelosi kratko se obratila novinarima prije nego je potpisala dokument o opozivu Trumpa. Poručila je da nitko ne može biti iznad zakona.

“Danas je Zastupnički dom dvostranački poručio da nitko nije iznad zakona, čak ni predsjednik SAD-a. Da je Donald Trump jasna i prisutna opasnost za našu zemlju i da poštujemo prisegu da štititmo i branimo Ustav SAD-a, tako nam Bog pomogao. A sad, s tugom i slomljenim srcem što ovo znači za našu zemlju, potpisujem članak o opozivu za predsjednika koji bi poticao na pobunu”, rekla je Pelosi.

PHOTO: EPA/SHAWN THEW

Biden poslao priopćenje

Novoizabrani predsjednik SAD-a Joe Biden objavio je izjavu nakon izglasavanja opoziva Donalda Trumpa. Ponovio je nadu da će Senat moći izvršavati svoje redovite zakonodavne dužnosti dok se bavi opozivom.

“Ova nacija ostaje u raljama smrtonosnog virusa i problema u ekonomiji. Nadam se da će voodstvo Senata pronaći način da se nosi sa svojim redovnim ustavnim odgovornostima oko opoziva, ali istovremeno radeći na ostalim hitnim poslovima ove nacije”, rekao je Biden.

Iako nije direktno iznio svoj stav, Biden je naveo da je nasilje na Kapitolu poticao Donald Trump, istaknuvši da su ga ‘izvršili politički ekstremirsti i domaći teroristi, koje je na ovo nasilje potaknuo predsjednik Trump’.

Dodao je: “Previše naših amrtičkih građana predugo je patilo tijekom protekle godine, da bi se odgodio ovaj hitni posao”.

Mitch McConnell: Nema šanse za suđenje u Senatu dok ne prođe Bidenova inauguracija

Vođa republikanaca u Senatu Mitch McConnell izjavio je kako nema šanse da će se o Trumpovoj smjeni odlučivati u Senatu sve dok Joe Biden ne bude inauguriran. “S obzirom na pravila, procedure i senatske presedane, jednostavno nema šanse da se pošteno ili ozbiljno suđenje može zaključiti prije nego što Biden bude inauguriran. U svjetlu ove stvarnosti, vjerujem da će našoj naciji najbolje poslužiti ako Kongres i izvršna vlast provedu sljedećih sedam dana potpuno usredotočeni na omogućavanje sigurne inauguracije i uredan prijenos vlasti na nadolazeću Bidenovu administraciju”, rekao je.

Nije se pritom izjasnio je li za ili protiv Trumpova opoziva.

Dosad je postupak opoziva pokrenut protiv trojice predsjednika, ali niti jedan od njih nije izbačen iz Bijele kuće kroz proces opoziva. Trojica – Trump 2019., Bill Clinton 1998. i Andrew Jackson 1868. – opozvani su u Zastupničkom domu, ali su oslobođeni u Senatu.

PHOTO: EPA/CHRIS KLEPONIS

Javio se Trump

Nekoliko sati nakon izglasavanja opoziva u Zastupničkom domu, putem Twitter profila Bijele kuće, jer njegov je blokiran, javio se i Donald Trump, U video poruci, međutim, nije niti jednom riječju komentirao opoziv, već je – pozvao na prestanak nasilja.

Trump je u govoru u više navrata osudio nasilje rekavši da će svi koji su sudjelovali u neredima biti izvedeni pred lice pravde. Obraćanje je trajalo oko pet minuta.

“Želim biti jasan: nedvosmisleno osuđujem nasilje koje smo vidjeli prošli tjedan”, rekao je Trump i dodao da onakvo nasilje stoji nasuprot svemu u što vjeruje.

“Nijedan moj istinski pristaša nikada ne bi mogao podržati političko nasilje. Nijedan moj pravi pristaša ne bi mogao nepoštovati provedbu zakona ili našu veliku američku zastavu. Ako radite nešto od ovih stvari, vi ne podržavate naš pokret, napadate ga i napadate našu zemlju. To ne možemo tolerirati”, rekao je Trump.

Dakle, šest dana nakon nereda na Kapitolu i nakon najava da će oružanih prosvjeda biti još, Trump je pozvao na smirivanje tenzija. Istaknuo je da je prošle godine bilo previše nasilja, nereda i kršenja zakona. “To nasilje treba prestati”, poručio je.

“Bez obzira na to jeste li desno ili lijevo, jeste li demokrat ili republikanac, nema opravdanja za nasilje. Nema izgovora. Nema izuzetaka. Amerika je država zakona. Oni koji su sudjelovali u napadima prošlog tjedna bit će izvedeni pred lice pravde”, rekao je u poruci.

O eventualnim novim neredima, kaže, obavijestila ga je Tajna služba. “Svaki Amerikanac ima pravo da ga se čuje”, rekao je Trump i naglasio da to mora biti s poštovanjem i u miru.

Ponovno je pozvao na prestanak nasilja i kršenja zakona, kao i vandalizma, a na kraju je pozvao na jedinstvo. “Moramo se usredotočiti na napredovanje cijele nacije, na isporuku čudesnih cjepiva, na pobjedu nad pandemijom, na obnovu gospodarstva, zaštitu nacionalne sigurnosti i vladavinu prava”, zaključio je Trump.

Komentiraj