faH

NITKO NEMA DOVOLJNO POTPISA: Na Pantovčaku počeo četvrti krug konzultacija o mandataru

 Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović započela je u utorak konzultacije o mandataru Vlade s izabranim saborskim zastupnicima i strankama, a prvi su, kao i u prethodna tri kruga, na Pantovčak stigli zastupnici nacionalnih manjina.

 Prva je kod predsjednice došla zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj, a iz Ureda predsjednice potvrđeno je da neće doći bivši SDSS-ovac Mirko Rašković, nezavisni zastupnik Stipe Petrina te Ivan Vilibor Sinčić iz Živog Zida, dok će s Milanom Bandićem predsjednica razgovarati telefonski.

Nakon njih, na Pantovčak dolaze stranke i koalicije, a Grabar-Kitarović bi se oko 13 sati trebala obratiti javnosti.

Prema Ustavu, predsjednica dodjeljuje mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika.

U ovom trenutku na Pantovčak nitko neće doći s potrebnih 76 potpisa potpore da bude mandatar za sastavljanje Vlade, a nakon burnog proteklog tjedna u kojem je iz pregovora “ispala” Domoljubna koalicija, o sastavljanju saborske većine i Vlade pregovore vode koalicija Hrvatska raste i Most nezavisnih lista.

Oni će, kako su jučer najavili, od predsjednice danas tražiti nekoliko dodatnih dana za dogovore.

U međuvremenu se iz Nacionalnog vijeća Mosta povukao izabrani zastupnik Miroslav Šimić, predstavnik Građanske opcije grada Osijeka (GOGO).

Komentiraj