Nitko ne zna hoće li se film”Dina” završiti na vrijeme, čak ni redatelj

Jedan od najiščekivanijih ovogodišnjih filmova je „Dune“ redatelja Denisa Villeneuvea koji se proslavio režijom filmova „Sicario“ i „Dolazak“ a posljednji film bio mu je „Blade Runner 2049“. Nakon toga, kompanija Warner Bros dala mu je u ruke znanstveno-fantastičnu knjigu Franka Herberta „Dina“ sa željom da je prenese na veliko platno, na što je Villeneuve pristao, ali pod uvjetom da filmsku ekranizaciju snimi u dva dijela. Prvi dio, u kojem glavne uloge imaju Timothee Chalamet, Rebecca Ferguson, Josh Brolin i Oscar Isaac, trebao bi se početi prikazivati 18. prosinca ali zbog pandemije koronavirusa nije sasvim sigurno da će do tada film biti završen.

Problemi su nastali nakon što je snimanje završeno, ali je Villeneuve odlučio da bi neke scene trebao ponovo snimiti na novi i bolji način. „Nisam znao da će tada započeti pandemija. Raspored mi se zbog toga raspao. Dopušteno nam je da se za nekoliko tjedana vratimo na snimanje tako da ćemo sprintati u finišu kako bi završili film na vrijeme“, izjavio je Villeneuve za portal IndieWire. Osim toga, montaža filma mu je velik problem jer se on nalazi u Montrealu a ostatak filmske ekipe u Los Angelesu. Mislio je da će biti moguće montirati film na daljinu surađujući s montažerom Joeom Walkerom.  Međutim, shvatio je da je to jako težak proces. „Shvatio sam da je montaža nešto poput sviranja glazbe s nekim, a tada s tom osobom moraš biti u istoj sobi. Ima nešto u interakciji, ljudskoj interakciji, spontanosti, energiji u sobi. Nedostaje mi to što nisam u istoj sobi sa montažerom, to mi je vrlo bolno“.

Walker je radio s Villeneuveom na njegovim filmovima “Sicario“, “Dolazak” “Blade Runner 2049” i sada na filmu “Dina”. Villeneuve kaže da je montažer na neki način i psihijatar jer „On se nosi s mojim opsesivno-kompulzivnim poremećajem, mojim napadima panike, mojim strahovima kao i s mojom srećom. U buduće, ako se nešto poput ovog ponovo dogodi, želim da je moj montažer kraj mene“, zaključio je Villeneuve.

Komentiraj