NITKO NE REAGIRA: Sve teže stanje u sisačkoj Rafineriji

Nikola Cutuk/PIXSELL

Iako su prošla dva tjedna otkako su predstavnici Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak obavijestili sve državne institucije i dužnosnike, kao i stotinjak saborskih zastupnika o sve težem stanju u rafineriji i otpuštanju radnika, na njihov dopis nitko nije reagirao, rečeno je u srijedu na sastanku predstavnika sindikata rafinerije sa sisačko-moslavačkim županom Ivom Žinićem.

MOL i dalje gasi radna mjesta, otpušteno je 90 radnika rafinerije u Rijeci i stotine zaposlenika raznih službi na razini Ine, maloprodaja se izdvaja iz sastava kompanije, a 2700 preostalih radnika srozava se plaćom na egzistencijalni minimum, tvrde sindikalci.

“Ne prijetimo, ali ako nitko ništa ne poduzme, sami ćemo poduzeti nužne korake. Nakon MOL-ovog neprijateljskog preuzimanja Ine energetska neovisnost Hrvatske sve je upitnija. Nećemo dozvoliti da se hrvatska nafta izvozi drugim zemljama kao sirovina. U tijeku je mađarsko postupno energetsko pokoravanje naše zemlje. Nemamo što izgubiti i nećemo odustati od naše borbe”, rekao je koordinator stožera Predrag Sekulić.

U sisačkoj je rafineriji, kažu sindikalci, prije nekoliko dana ponovo obustavljena prerada nafte, a navodno će se nastaviti u siječnju i veljači, kada se prikupi dovoljno domaće nafte. U stožeru tvrde da Mađari stalnim prekidima proizvodnje nastoje dokazati kako je prerada u Sisku nerentabilna.

Žinić je podržao nastojanja sindikata i obećao da će od buduće Vlade, bez obzira čija će biti, tražiti zaštitu domaće naftne industrije i zadržavanje primarne prerade u Hrvatskoj.

Imamo dovoljno domaće nafte da se proizvodnja u Sisku kontinuirano nastavi, što je vitalni interes ne samo Siska i Sisačko-moslavačke županije, nego i cijele zemlje. Za to je nužno ulaganje u modernizaciju rafinerije, koje je odavno planirano, a nije ostvareno, rekao je Žinić.

Komentiraj