Mađarska pogranična policija u utorak je odbila prihvatiti 14 sirijskih izbjeglica koji su nedaleko njene granice u četvrtak rano ujutro otkriveni u Sloveniji, s argumentacijom da nema dokaza kako su u Sloveniju ušli s mađarskog teritorija.

Pregovori o njihovu prebacivanju u Mađarsku vođeni su oko jedan sat na slovensko-mađarskom graničnom prijelazu Dolga Vas, ali su završeni neuspješno pa je slovenska policija ilegalne migrante, 14 muškaraca iz Sirije u starosti od 23 do 40 godina, vratila u centar za privremeni smještaj stranaca u Postojni, gdje su bili smješteni prošli tjedan.

Oni u Sloveniji nisu zatražili azil ni međunarodnu zaštitu, ali sami nisu htjeli biti vraćeni u Mađarsku jer žele preko Austrije u Njemačku, što im je trenutačno nemoguće.

Protiv njihova izručenja Mađarima reagirale su i nevladine udruge u Sloveniji. One tvrde da slovenska vlada nedovoljno čini za izbjeglice i migrante te da ne bi trebala postupati kao zemlja preko koje izbjeglice samo tranzitiraju nego ih postupno integrirati u društvo.

Slovenska je policija skupinu otkrila u četvrtak rano ujutro na sjeveroistoku zemlje, kod mjesta Pince blizu Lendave, uz granicu s Mađarskom, dok su pješice hodali lokalnom cestom. Utvrđeno je da su oni granicu prešli ilegalno.

Mađarski policajci u utorak su odbili primiti skupinu temeljem bilateralnog ugovora o vraćanju osoba koje ilegalno prijeđu granicu, rekavši kako nema dokaza da su oni u Sloveniju prešli iz Mađarske, nego da je samo utvrđeno kako su ti Sirijci ranije boravili u Srbiji i Makedoniji.

Komentiraj