HINA/ Damir SENČAR

‘Niti ministrica može meni nešto narediti, niti ja njoj’

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak održala je u ponedjeljak sastanak s posebnim savjetnikom premijera za koordinaciju rada Ekspertne radne skupine, Radovanom Fuchsom.

Divjak je nakon sastanka rekla novinarima kako je s Fuchsom razgovarala o Ekspertnoj radnoj skupini. “Sutra ide imenovanje članova, i nakon toga u prvom slobodnom terminu ćemo sazvati sastanak, a mjesto gdje će se sastajati je Berislavićeva”, kazal je Divjak dodajući kako su danas dobili iskaz interesa od 10 nakladničkih kuća za nove udžbenike za eksperimentalnu reformu.

“Možemo pobiti sve skeptike, koji su mislili da od toga nema ništa. Ono što me posebno veseli jest da je najviše interesa za matematiku. Već smo dobili i primjerke nekih gotovih udžbenika i materijala, a krajnji rok da se sve kompletira je do kraja svibnja i mislim da ćemo dotad imati priliku dati našim učiteljima na uvid da izaberu”, rekla je Divjak i najavila tečak za mentore.

Fuchs je naglasio kako je primarna stvar ubrzati cijeli proces. “Učinit ću sve da svi oni koraci koji budu trebali biti napravljeni budu u skladu sa Strategijom i Akcijskim planom. Mislim da ćemo nakon konstituiranja ERS-a podijeliti zadatke. Imamo za prvi moment 3 koraka koja ćemo napraviti i onda uz sve analize i ostale stvari idemo dalje što je moguće bržim tempom, prateći sve ono što je zakonskim, podzakonskim i inim aktima predviđeno”, naglasio je.

Ni Divjak ni Fuchs nisu decidirano novinarima odgovorili tko zapravo vodi kurikularnu reformu. “Ministarstvo je nadležno za reformu, ali u reformskim procesima sudjeluju u različitim ulogama i druga tijela, od agencija do ERS-a. Jako je važno da se sinergija uspostavi, a ne da razmišljamo tko šefuje. Najbolji šef je onaj tko najviše radi”, rekla je Divjak, kako prenosi N1.

Fuchs je istaknuo da ministrica ne može ništa narediti njemu, niti on može što narediti ministrici. Divjak je dodala da odluke donosi ili ministar ili Vlada ili Sabor.

Komentiraj