Nacional

“Nismo se susreli zbog izručenja Zdravka Mamića”

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković susreo se bosanskohercegovačkim kolegom Josipom Grubešom, javlja televizija N1.

Bošnjaković je ranije najavio kako će se na sastanku analizirati međudržavni sporazum iz 2012. i vidjeti koliko je RH postavila zahtjeva, a koliko druga strana i kakvi su rezultati, te vidjeti kakve su mogućnosti unaprjeđenja.

“Nismo se susreli zbog izručenja Zdravka Mamića, ali to izručenje potpada pod sporazum vezan za izručenje vlastitih državljana. Tjeralica je izdana i zaprimljena na sudu u BiH. Nakon što Ministarstvo pravosuđa primi dokmentaciju poslat ćemo zahtjev za izručenje, a nakon toga će sud BiH odnijeti odluku”, kaže ministar Bošnjaković.

“Što se tiče tog sporazuma, nismo zadovoljni ni jedni ni drugi. Nemamo rezultata vezanih za izručenja”, rekao je.

Grubeša je nakon sastanka najavio nastavak suradnje kako bi se pojačala funkcionalnost potpisanih sporazuma, a kao osobito bitnu temu za BiH istaknuo je gradnju prvog državnog zatvora u susjednoj zemlji.

“Razgovarali smo o tome kako bi nam Hrvatska mogla pomoći u tome”, rekao je Grubeša.

Kao značajnu temu izdvojio je i pitanje državne imovine.

“Hrvatska je donijela zakon o državnoj imoivini. U BiH se stvorila percepcija da ostajemo bez imovine, a sada smo dobili potvrdu da je ta imovina i dalje aktualna. Nastavljamo pregovore kako bi se imovina vratila stvarnim vlasnicima”, rekao je.

Dvojica ministara nisu odgovarala na pitanja novinara.

Podsjetimo, posljednjih dana javnost je iznimno zainteresirana za temu mogućnosti izručenja Zdravka Mamića koji je pred hrvatskim pravosuđem pobjegao u susjednu BiH.

“Takve sporazume koji se odnose na izručenje vlastitih državljana vezano za najteža kaznena djela, organizirani kriminal, korupciju i pranje novca imamo i sa Srbijom, Makedonijom i Crnom Gorom i u svima njima ima prostora za unaprjeđenje, kao i u svakom sporazumu nakon proteka određenog vremena i analize učinaka”, rekao je Bošnjaković ranije.

Komentiraj