Zagreb, 20.07.2017. - Izjave nakon susreta potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić s visokom predstavnicom Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini. Na fotografiji Marija Pejčinović Burić. Foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić odbacila je nagađanja da je Hrvatska požurila s ratifikacijom Istanbulske konvencije prije preuzimanja predsjedanja Odborom ministara Vijeća Europe 18. svibnja, javlja HRT.

Hrvatska će, rekla je, kao zemlja predsjedateljica najstarije europske organizacije, zagovarati Istanbulsku konvenciju i u fokus staviti zaštitu žena od nasilja i zaštitu od nasilja u obitelji.

Ministrica Pejčinović Burić će od 18. svibnja obnašati funkciju predsjedavajuće Odbora ministara VE te u tom svojstvu predstavljati cijelu organizaciju. S obzirom na to da ima još država članica koje nisu ratificirale konvenciju, rekla je Pejčinović Burić, “mi ćemo tijekom našeg predsjedanja raditi na tome da se pojasni hrvatski stav i stav VE” oko Istanbulske konvencije.

Naglasila je kako u prvi plan treba vratiti “bit konvencije, njezinu osnovnu svrhu, a to je zaštita žena od nasilja i nasilja u obitelji”.

Komentiraj