Nina Obuljen Koržinek o Zakonu o elektroničkim medijima: “Ići ćemo u liberalizaciju”

Ministrica kulture i medija u srijedu je komentirala izmjene Zakona o elektroničkim medijima. Podsjetila je da su prije otprilike mjesec dana izmjene zakona prošle prvo čitanje i sad se tekst priprema za drugo čitanje.

Upitana u kojem će se roku Zakon donijeti i postoji li mogućnost da se zakon donese tek nakon lokalnih izbora, ministrica je rekla da saborska procedura nema veze s lokalnim izborima. Zakon se sad, dodala je, usklađuje i u trenutku kad bude gotov bit će upućen u drugo čitanje. Nina Obuljen Koržinek kaže da se još vode dređeni razgovori oko određenih tema.

“Ovo o čemu javnost raspravlja zadnja dva dana, vezano uz odnos tvrtke A1 i United Grupe, odnosno N1, nema veze sa Zakonom o elektroničkim medijima, budući da taj zakon regulira samo rad onih nakladnika u odnosu na operatore koji su nositelji koncesije, a odnos vezano uz naplatne kanale je odnos kompanije koja te kanale kupuje i uzima u distribuciju i onih koji su vlasnici tih kanala i to nije predmet zakona sad, a neće biti predmet niti jednog budućeg zakona, jer to nije predmet uređivanja na razini nacionalnog zakonodavstva”, rekla je, kako prenosi N1.

Ministrica kulture i medija dodaje da operatori formiraju pakete na osnovu preferencija svojih korisnika. Stav je Vlade, poručila je, da će ići u liverizaciju Zakona o elektroničkim medijima, i to u dijelu koji se tiče reguliranja koncentracije. No, dodaje, u tom slučaju razmatraju određene druge instrumente koji generiraju ili osiguravaju medijski pluralizam – ‘must offer ili must carry određene koncepte’.

Netko je, istaknula je ministrica, u javnost plasirao tezu i temu vertikalne ingerencije koja se sad u javnosti plasira na način koji ‘nema veze s ovim’. “Ovo što vi vidite je odnos kanala koji imaju koncesiju i naplatnih kanala i tu neće biti promjene, ono na što se sad odnosi je na članak 68 zakona, koji u Hrvatskoj eksplicite zabranjuje operatoru da bude i nakladnik. Pitanje poslovnog odnosa sutra takvih moguće vertikalno integriranih ili ne operatora u odnosu na naplatne kanale, je pitanje njihove politike i ono se neće promijeniti, ali kao što sam rekla, u smislu zašitite pluralizma i onih nakladnika koji prođu postupak ishođenja koncesije i o tome da oni nakladnici koji su ostvarili pravo na koncesiju budu obavezno smješteni u katalozima odnosno ponudi operatora”, kazala je Nina Obuljen Koržinek.

 

Komentiraj