Nina Obuljen Koržinek nova ministrica kulture

Luka Stanzl/PIXSELL

Nina Obuljen Koržinek nova je ministrica kulture, neslužbeno doznaje Jutarnji list. Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a, ime nove ministrice objavit će na Predsjedništvu HDZ-a, koje počinje u 17 sati.

Kako je rečeno iz vrha HDZ-a za Jutarnji, mandatar Plenković je svoju odluku već priopćio tehničkom ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću.

Nina Obuljen Koržinek je od 2006. do 2011. bila pomoćnica ministra i državna tajnica u Ministarstvu kulture RH, kada je ministar bio Božo Biškupić. Za mandata njegova nasljednika Jasena Mesića, ostala je u Ministarstvu, zadužena za medije pa je, među ostalim, sukreatorica Zakona o HRT-u i Zakona o elektroničkim medijima. Završila je srednju i osnovnu školu u Dubrovniku, a u Zagrebu je diplomirala na dva fakulteta: violinu na Muzičkoj akademiji te francuski jezik i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu. Magistrirala je i doktorirala na Fakultetu političkih znanosti.

Nakon što su mediji počeli špekulirati da bi upravo Nina Obuljen Koržinek mogla biti ministrica kulture, neke braniteljske udruge sazvale su press konferenciju na kojoj su priopćili kako ju ne žele za ministricu i ujedno je optužili za navodni kriminal u HAVC-u.

Navedene optužbe Obuljen Koržinek odbacila je u razgovoru za N1 televiziju:

– ‘U medijima se već jako dugo ove i slične klevete vezano uz HAVC pojavljuju već dugi niz godina. Veliki dio onoga što je danas izrečeno, bilo je predmetom sudskih presuda, u kojima je sve ovo danas odbačeno. Toliko o tome da bi trebalo istražiti o čemu se radi. U HAVC-u je bila više puta državna revizija i postupa se po zakonu. Činjenica je da se, kad se u medijima počelo licitirati imenima mogućih ministara kulture, oštrica okrenula prema meni, iako sve te osobe znaju da sam ja u HAVC-u niti godinu dana, da smo na sve dopise odgovarali i da sve što je izneseno nije istina’, rekla je prije šest dana Obuljen Koržinek.

 

Komentiraj