Nina Obuljen Koržinek i Gordan Jandroković izrazili sućut povodom smrti Mire Furlan

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek izrazila je u petak sućut povodom smrti glumice Mire Furlan. Istaknula je da ćemo Miru Furlan zauvijek pamtiti po njezinoj umjetničkoj raznovrsnosti i zavidnoj glumačkoj vještini, radoznalosti i otvorenosti.

“Nakon studija na Akademiji dramske umjetnosti postala je članicom ansambla HNK u Zagrebu te surađivala s proslavljenim hrvatskim i međunarodnim redateljima, tumačeći brojne kultne kazališne uloge poput Petrunjele u „Dundu Maroju“, Natalije Petrovne u „Mjesec dana na selu“, Glorije u „Gloriji“ i Ofelije u „Hamletu“.

Ostvarila je zapažene uloge i u filmovima Rajka Grlića („U raljama života“ i „Za sreću je potrebno troje“) te Emira Kusturice („Otac na službenom putu“), a dvostruko je nagrađena Zlatnom arenom: za sporednu ulogu u „Kiklopu“ Antuna Vrdoljaka i glavnu ulogu u „Lepoti poroka“ Živka Nikolića.

Istaknula se i u televizijskim žanrovima, a nakon odlaska u Sjedinjene Američke Države 1991. godine najveću popularnost stječe ulogama u svjetski poznatim serijama „Babylon 5“ i „Izgubljeni“.

Njezina umjetnička raznovrsnost i bogat opus svjedoče o zavidnoj glumačkoj vještini, radoznalosti i otvorenosti, po čemu će zauvijek ostati zapamćena kod domaće i inozemne publike”, napisala je ministrica kulture i medija.

Sućut povodom smrti glumice Mire Furlan uputio je i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

“Poštovana obitelji, s tugom sam primio vijest o odlasku velike kazališne, filmske i televizijske glumice Mire Furlan. Uime Hrvatskoga sabora i osobno izražavam vam iskrenu sućut.

Gospođa Furlan ulazi u red naših umjetnica koje su ostvarile zavidnu karijeru kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama. Talent i svestranost jednakom je kvalitetom pokazivala na kazališnim daskama, u filmu i na televiziji. Pamtit ćemo je po brojnim filmskim ostvarenjima i serijama, poput „Velo misto“, „Kiklop“, „U raljama života“, „Otac na službenom putu“…

Njezina karijera i doprinos filmskoj, kazališnoj i televizijskoj umjetnosti ostat će trajno zabilježeni, a mnoge njezine uloge pamtit će generacije publike.

Primite još jednom, poštovana obitelji, izraze iskrene sućuti”, napisao je Jandroković.

Komentiraj