NIKOTIN NE UBIJA SAD za značajno smanjenje razine nikotina u cigaretama

Facebook

Američka vlada predložila je smanjivanje nikotina u cigaretama na razine koje ne bi stvarale ovisnost, a ta bi važna regulatorna odluka mogla pušače pokrenuti prema potencijalno manje štetnim e-cigaretama, izvješćuje u subotu Reuters.

Trgovina dionicama vodećih duhanskih kompanija u SAD-u i Ujedinjenoj Kraljevini naglo je pala nakon što je čelni čovjek američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) objavio taj prijedlog, a najveći svjetski proizvođači duhana izgubili su tržišnu vrijednost od 26 milijardi američkih dolara.

“Sam nikotin nije odgovoran za karcinom, bolesti pluća i srčane smetnje koje godišnju ubiju stotine tisuća Amerikanaca”, kazao je povjerenik FDA Sctott Gottlieb.

“Radi se o drugim kemijskim spojevima u duhanu i dimu koji se stvaraju kada se duhan zapali, a koji direktno uzrokuju bolest i smrt”, dodao je Gottlieb.

FDA ne može smanjiti količinu nikotina na nulu, niti zabraniti cigarete, no agencija će proučiti mogućnost reguliranja razina nikotina kako bi cigarete minimalno stvarale ovisnost.

Na pitanje  bi li e-cigarete mogle biti manje ili više štetne, o čemu zdravstveni radnici vode velike rasprave, Gottlieb je kazao da treba provesti opsežna istraživanja glede tih proizvoda i rizika koje bi ti proizvodi predstavljali, ali i da se mora također razmotriti i potencijalna korist, tj. manja štetnost e-cigareta.

Komentiraj