NIKON AW130: Snimite svoje avanture

Bilo da više volite ljetni odmor uz more ili zimske radosti u planini, ako vodite aktivni život digitalni fotoaparat Nikon AW130 je idealan izbor: on će se snaći i u vodi dubine do 30 metara i na temperaturama ispod nule

AW130 je predstavnik već četvrte generacije „oklopljenih“ kompaktnih digitalaca Nikona. Japanski proizvođač koji je mnogim profesionalcima prvi izbor već dobro zna kako napraviti „akcijski“ fotoaparat koji će se dopasti i običnim smrtnicima – onima koji nisu profesionalni fotografi već samo žele da njihove pustolovine ostanu ovjekovječene u kvalitetnim snimkama, kakve su običnim mobitelima nedostižne. No najveća razlika je u tome što se uz ovakav aparat možete bezbrižno prepustiti aktivnostima u kojima uživate, ne razmišljajući hoće li on sve to preživjeti. Hoće, jer ne samo da je zaštićen od tekućine i ekstremnih temperatura, nego i od prašine, udaraca, padova… Neće mu ništa biti ni ako padne s visine od dva metra. Glavne komande su izvedene tako da ih možete koristiti i u rukavicama a napredna VR (vibration reduction) tehnologija osigurava savršeno izoštrenu sliku i dok se aparat trese – primjerice, dok se vozite, skijate ili na neki treći način jurite. Slično tome, nova AF (auto focus) tehnologija automatski prati ono što vas u kadru najviše zanima, što želite izoštriti – koliko god to (ili vi) bilo nemirno. Konačno, za ovakav fotoaparat ključno je da može „uhvatiti“ dobre scene i kad nema puno svjetla (pod vodom, na dubini od 30 metara, rijetko kad ima dovoljno svjetla) a za to se brinu CMOS senzor sa stražnjim osvjetljenjem i NIKKOR leća s 5x optičkim zoomom. Sve je to jasno vidljivo na 3“ OLED ekranu iznimne oštrine, vidljivim i pod kutom.

nikon žuti
Osim u maskirnoj izvedbi, Nikonov „terenac“ se nudi i u žutoj, crvenoj, plavoj i smrtno ozbiljnoj crnoj boji

Ipak, sav taj komfor – da ne morate brinuti o svom fotoaparatu i pitati se može li on izdržati ovo i ono – ne bi bio od velike koristi da on nije jednako snalažljiv i kad treba podijeliti snimke preko interneta. Na istaknutom gripu (koji omogućuje čvrsti zahvat) koči se natpis NFC: to je mjesto dovoljno kucnuti stražnjicom smartfona da se ta dva uređaja upare i krenu razmjenjivati snimke brzom i sigurnom Wi-Fi Direct vezom. Naravno, ta je veza dvosmjerna pa se može iskoristiti za daljinsko upravljanje aparatom s mobitela.

U aparat je ugrađen i GPS prijemnik te mapa čitavog svijeta, na kojoj možete pratiti gdje su snimljene vaše eskapade (i eksportirati mapu na Google Karte, ako se želite pohvaliti). Izgubiti se ne možete nikako, jer aparat ima i visinomjer, mjerač dubine/pritiska i precizni elektronički kompas. Naravno da snima i Full HD video a od posebnih mogućnosti vrijedi izdvojiti i time lapse snimanje (Nikon je i inače na tom polju tehnološki predvodnik) te brzo snimanje: samo držite okidač pritisnutim da bi aparat snimio pet slika u sekundi (koje se kasnije mogu automatski spojiti u efektan kratki video).

Više informacija: www.mikronis.hr

Komentiraj