HINA / Jaroslav PAP / TANJUG

Nikolić: Paradom RH proslavila što je nekažnjeno pobila svoj narod

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić rekao je u srijedu u Beogradu da Hrvatska proslavom Oluje slavi dan kada je nekažnjeno pobila i protjerala svoj narod i “paradom” poručuje Srbima neka se ne vraćaju, a mitropolit Amifolhije Radović nazvao je vojnooslobodilačke akcije Oluja i Bljesak “bljeskom mržnje”, prenose mediji.

Na Memorijalnoj akademiji u Beogradu na 5. kolovoza koji se u Srbiji obilježava kao Dan sećanja na stradale i prognane Srbe, Nikolić je kritizirao vojni mimohod održan u Zagrebu o 20. godišnjici vojnoredarstvene akcije Oluje kojom su oslobođeni dijelovi okupiranih hrvatskih teritorija.

“Naravno da paradom nisu obilježili Dan pobjede nad fašizmom i nacizmom, Dan pobjede nad koncentracijskim logorima i genocidom. Kud bi protiv sebe? “, rekao je Nikolić kako ga prenosi agencija Tanjug.

Hrvatska je vojnom paradom, smatra Nikolić, proslavila dan kada je nekažnjeno pobila i protjerala svoj narod.

“Paradom kažu živim i protjeranim Srbima: ne vraćajte se, sve vas čeka ponovo”, rekao je.

Na misi u Beogradu za poginule Srbe mitroplit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović Oluju je nazvao “bljeskom mržnje”.

“Ono što se naziva Olujom i Bljeskom bio je ‘bljesak mržnje, opake i bratoubilačke”, rekao je Radović.

 

  • Protjerivanjem i ubijanjem Srba iz Hrvatske je prije 20 godina završena povijesna zadaća Nezavisne Države Hrvatske (ustaškog poglavnika Ante) Pavelića, smatra srbijanski predsjednik koji je 48-satnu akciju nazvao “zvjerskom akcijom s elementima genocida”.

 

I Radović je rekao da je Oluja nastavak zločina iz 1941.

Nikolić je optužio međunarodnu zajednicu da je dijelom poticala Oluju, a dijelom bila “tragično nijema i ravnodušna”.

Mitropolit Radović je optužio Eurosku uniju, NATO i Sjedinjene Države da su nasiljem otele Srbiji Kosovo i Metohiju.

Srbija “konstantno pruža ruku pomirenja i suradnje” i pokazuje “iskrenu posvećenost miru i stabilnosti u regiji”, dok “druga strana na sva zvona slavi tuđu nesreću i bol”, rekao je još Nikolić na Memorijalnoj akademiji.

Nikolić vidi i nepravdu u postupanju prema manjinama.

“Dok u Hrvatskoj Srbi nemaju pravo ni da imaju natpise na ulicama na svom pismu, u Srbiji manjinske zajednice Ustavom imaju zajamčena i veća prava od srpskog naroda”, rekao je.

Srbijanski mediji ranije su prenijeli da je u podne minutom šutnje odana počast stradalim i prognanim Srbima uz zvuke sirene i zvona. Agencija Tanjug poslije je javila da se nisu čule sirene u središtu Beograda, a niti crkvena zvona zbog radova na crkvi.

Komentiraj