Srpski predsjednik Tomislav Nikolić je u izjavi nakon sastanka s makedonskim predsjednikom Đorđem Ivanovom napao Hrvatsku zbog blokiranja pristupa Srbije Europskoj Uniji.

“Neki sa Balkana su se otrgli pa sebe nazivaju Europljanima, a nama su ostavili prostor koji nazivaju Zapadni Balkan. Zapadni Balkan je do kraja BiH negdje. Oni ostali više nisu na Balkanu, tako bar kažu, i neki od njih se ponašaju kao brodolomac koji se ukrcao na čamac i sprječava ostale da se spase iz mora”, prenosi Nikolićevu izjavu B92.

Tu nije bio kraj Nikolićevih napada. Govoreći o odnosima u regiji, srpski predsjednik je rekao da netko očigledno ostavlja Makedoniju i BiH daleko od EU integracija, a Srbiji “otvoreno govore da imamo jednog suparnika u tim integracijama koji nas neće pustiti daleko.”

Tema sastanka srpskog i makedonskog predsjednika bila je izbjeglička kriza i mogućnost da neke europske države zatvore granice, što bi Srbiju i Makedoniju ostavilo da s same izlaze na kraj s mogućim valom izbjeglica.

Nikolić smatra da će taj problem dvije države morati rješavati zajedno, te dodao da je Srbija na strani Makedonije u većini problema koje ta zemlja ima.

Komentiraj