Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u četvrtak, u povodu prijetnji ratnog zapovjednika Armije BiH Sefera Halilovića  Republici Srpske zbog referenduma, da i u BiH uoči izbora jastrebovi pokazuju hrabrost retorikom protiv Srba, ocijenivši da je slično bilo i nedavno u Hrvatskoj, ali da su građani glasovanjem kaznili ostrašćenost prema Srbima.
“Na taj se način ne vodi kampanja i ne dolazi na vlast. Građani Hrvatske su kaznili na izborima jednu stranku ostrašćenu prema Srbima i to je znak da je narodu dosta sukoba na ovom prostoru”, rekao je danas Nikolić novinarima tijekom posjeta vinogradarima u središnjoj Srbiji.

Halilović je za TV1 izjavio kako “nakon referenduma (u RS) daytonski ustav više ne vrijedi”, i BiH bi se tada “vratila na ustav Republike Bosne i Hercegovine, a nakon toga neka nam Bog pomogne svima, neka nam da prvo razuma, a onda snage da tu priču dovedemo do kraja”.

On je rekao da se RS u eventualnom sukobu može održati najviše 10 do 15 dana,  ocijenivši kako u BiH “apsolutno” postoje ljudi koju su spremni ratovati.

“I zato ja apeliram da se dobro razmisli. Jer (Slobodan) Milošević je umro, JNA ne postoji, ne postoji tisuće tenkova, tisuće transportera… Ne može Srbija pomoći RS. Nećemo dopustiti da nam neko pola države otcjepi”, rekao je Halilović.

Ocijenivši da Srbija ne sudjeluje u zveckanju oružjem, Nikolić kaže kako je “šteta što neki kvare odnose na Balkanu”.

Komentirajući za nedjelju najavljeni referendum o danu Republike Srpske, srbijanski šef države kaže da se Srbija nikome nije miješala kad je držao referendum, pa neće ni Republici Srpskoj, upitavši “mogu li drugi narodi u BiH spriječiti RS” da uspostavi svoj dan koji će slaviti.

“Kakva je to opasnost… Prije bih rekao da je opasno što će to biti prvi referendum, pa bi mogao uslijediti i drugi…Tko misli da se zaustavlja demokracija zabranom referenduma, morao bi se zabrinuti u šta se pretvorio”, ocijeni je Tomislva Nikolić.

Predsjednik Srbije ranije u četvrtak je na sastanku s izaslanstvom odbora Srbije i EU za praćenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju rekao da je “Srbija godinama ulagala velike napore da se uspostavi trajna stabilnost regije”, ali da je situacija unatoč tome “veoma turbulentna”.

Nikolićeva je ocjena da se problem koji je nastao “može riješiti samo ako se svi pridržavamo europskih standarda i izvornih načela EU” u želji za društvom u kojem vlada mir.

“Srbija ne želi nikakve konflikte, i ako se svi u regiji potrudimo da budemo dovoljno razumni, konflikata među narodima nikad više neće ni biti“”, rekao je   Nikolić.

Predsjedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija Eduard Kukan, rekao je da Europska unija, isto kao i Srbija, ima veliki interes da se u regiji osigura trajna stabilnost, ocijenivši da “Srbija pokazuje političku zrelost pridonoseći tom cilju”.

Komentiraj