Nikola Mirotić ima najviši ugovor u Europi, turski, španjolski i ruski klubovi najbolje plaćaju

Igrač Barcelone Nikola Mirotić najbolje je plaćeni košarkaš u Europi – u sezoni 2021/22 Mirotićev će račun postati deblji za 4.5 milijuna dolara, piše Eurohoops, za košarku specijalizirana web-stranica. Koliko je Mirotićev ugovor bogat govori i podatak da, zajedno sa porezom, njegov sam bruto-ugovor premašuje minimum godišnjeg proračuna koji Euroliga propisuje za klubove u svom natjecanju. Mirotić se vratio 2019. iz NBA gdje je igrao od 2014. za Chicago, New Orleans i Milwaukee a u Barceloni koja je prošle sezone osvojila španjolsko prvenstvo i kup izabran je za MVP finala i u najbolju petorku Eurolige.

Shane Larkin iz Anadolu Efesa je jedno vrijeme bio u planovima i snovima ljudi iz HKS-a koji su se nadali da će ga nagovoriti (i platiti) da igra za Hrvatsku, čak je i sam igrač jedno vrijeme govorio da je otvoren za tu opciju. Nije prošlo, Larkin igra za Tursku a u Efesu će u nastupajućoj sezoni zaraditi 3.7 milijuna dolara. Larkin je 2013. izabran kao 18. na NBA Draftu a u Efesu koji je aktualni prvak Eurolige i Turske igrao od 2018.

I treći najplaćeniji igrač Europe nosi dres Efesa: Srbin Vasilije Micić ima ugovor na 3 milijuna dolara netto, a nitko neće pitati čime je to zaslužio jer je momak prošlosezonski osvajač Eurolige, nagrade za MVP igrača Eurolige i MVP završnog turnira Eurolige.

Još jedan Srbin, ali ovaj igra za CSKA, je u vrhu liste. Nikola Milutinov će u sljedećih 12 mjeseci zaraditi 2.5 milijuna dolara. Milutinov je prošle sezone bio najbolji skakač Eurolige, međutim ozlijedio se pa je u polufinalu Final 4 turnira ruska momčad protiv Efesa imala puno manje šanse proći.

Čeh Jan Vesely iz Fenerbahcea je peti na ovoj listi s ugovorom na 2.3 milijuna eura. Vesely je u Feneru od 2014, prethodno je bio tri sezone u Partizanu a zatim tri sezone u Washington Wizardsima. Osvojio je Euroligu 2017., dvije godine kasnije bio je MVP Eurolige, tri puta je bio u najboljoj petorki Eurolige, tri puta je osvajao prvenstvo Turske…

Ostali igrači koji ulaze na listu najplaćenijih su Walter Tavares (Real Madrid) 2 milijuna dolara, Nando De Colo (Fenerbahce) 1,9 milijuna dolara, Toko Šengelia (CSKA) 1.8 milijuna dolara, Kostas Sloukas (Olympiacos) 1.8 milijuna dolara, Nick Calathes (Barcelona) 1.8 milijuna dolara, Cory Higgins (Barcelona) 1.8 milijuna dolara.

Na kraju, jasno je u kojim državama košarkaši najbolje zarađuju: sa ove liste po četiri su igrača turskih i španjolskih klubova, dvojica su iz Rusije a jedan iz Grčke.

Komentiraj