Mostov saborski zastupnik Nikola Grmoja u utorak je za N1 komentirao postavljanje spomen ploče u Jasenovcu s natpisom ‘Za dom spremni’. Grmoja ističe kako je stav Mosta vezano za totalitarne režime jasan.

“Ne postoji niti jedna relevantna politička opcija u RH koja relativizira ustaške zločine i karakter ustaškog režima. Što se tiče samog spomenika i pozdrava, treba gledati kontekst u kojem je korišten. Radi se o spomeniku koji je podignut poginulim pripadnicima HOS-a i vjerojatno je podignut u tu svrhu”, rekao je Grmoja dodajući da su svjesni da se time vrijeđaju osjećaji svih onih koji su stradali u Jasenovcu i njihovih obitelji.

Naglašava kako je potrebna javna rasprava o obilježjima i pozdravima koje treba zabraniti ili maknuti iz javnog života da ne bi vrijeđali osjećaje sugrađana, a njih je, kaže, više nego što je sam ‘Za dom spremni’.

“Kontekst je jako bitan, ne radi se o veličanju ustaškog režima”, smatra Grmoja. Smatra kako nema govora o pojavi fašizma u Hrvatskoj. “Toga nema u mainstreamu, u hrvatskom parlamentu, to ni jedna ozbiljna opcija ne zagovara, dok su oni koji nam prigovaraju su bili pobornici, a i dalje su, četničkog pokreta”, rekao je Grmoja komentirajući napise iz Srbije.

Komentiraj