hina

NIKOLA GRMOJA (MOST): Šeks je davno znao sve o Agrokoru a taj je danas glavni Plenkovićev savjetnik

Nikola Grmoja u petak je na press konferenciji u Saboru predstavio dokumente ‘koji dokazuju odgovornost visokih državnih dužnosnika za slučaj Agrokor. Dokazuje se da su svi sve znali’, kazao je. Tražit će da se pred Povjerenstvo za Agrokor pozove i Vladimir Šeks, izvještava N1 televizija.

“Dokumentacija dokazuje visokih dužnosnika iz redova HDZ-a. Dokazuje da su svi sve znali. Radi se o najistaknutijim osobama u izvršnoj vlasti”, kazao je Grmoja na početku press konferencije.

“Izvješće je dostavljeno Vladimiru Šeksu, tadašnjem potpredsjedniku Vlade, a radi se o kontroli koju je Financijska policija provela u Agrokoru 1993. godine. Ono što je najzanimljivije jest to da je kontrola utvrdila da je Agrokor d.d. temeljem odluke kreditnog odjela Zagrebačke banke sklopio s bankom ugovore o tri kredita, 240 milijuna dinara 1991. godine, 644 milijuna hrvatskih dinara, 1991. i 380 milijuna dinara. Ukupno 1,264 milijarde hrvatskih dinara. Iznos kredita od 240 milijuna prema ugovoru od 10.10. 1991. Zagrebačka banka doznačila na račun Agrokora. Četiri dana prije nego li je kreditni odbor odobrio ta sredstva. HNB je to znao.”

”Utvrđene su nepravilnosti, o njima je bio obaviješten potpredsjednik Vlade. Imamo jedan dopis iz 2015. gdje se išlo prema HNB-u.”

Zašto Šeks nije ohrabrio pravosuđe kao što je ohrabrio Vrdoljaka za koaliciju?

”Zakazalo je pravosuđe, ne samo pravosuđe, već i ključni ljudi u izvršnoj vlasti. Nakon što je Šeks vodio istražno povjerenstvo o Agrokoru o robnim zalihama i nakon toga nije došlo do epiloga o bilo kakvom okružnom prijedlogu”, govori Grmoja pa podsjeća na ulogu Vladimira Šeksa u stvaranju koalicije HDZ-a i HNS-a.

”Sjetimo se da je kod stvaranja ove vladajuće većine, da nas je sve s galerije gledao upravo taj gospodin Vladimir Šeks. Nedavno je u intervjuu rekao da je upravo on savjetovao Plenkovića da se ne odriče ministra Marića, iskljuivo kako bi Plenković zadržao svoju poziciju. Rekao je da je preko određenih punktova ohrabrio Vrdoljaka da uđe u koaliciju”, govori Grmoja koji je dokumente podijelio novinarima.

“Zašto preko određenih punktova tada nije ohrabrio hrvatsko pravosuđe”, nastavio je Grmoja.

Komentiraj