Patrik Macek/PIXSELL

NIKOLA GRMOJA: ‘Dat ćemo na referendum sve zakonske prijedloge koje nam HDZ blokira’

Glasnogovornik MOST-a, Nikola Grmoja, osvrnuo se u intervjuu za Jutarnji list na najnovija događanja vezana uz vladin Nacionalnog programa reformi. Kako prenosi portal Jutarnji.hr, Grmoja je kazao kako građani s pravom osjećaju da se reforme prelamaju preko njihovih leđa te kako MOST upravo zbog toga želi krenuti od političara.

‘Ne možete očekivati od građana da podnesu teret krize ako niste krenuli od sebe. Zato ćemo u proceduru uputiti izmjene zakona kojima se režu beneficije saborskih zastupnika, a nedolasci na sjednice kažnjavaju. Time želimo poslati poruku kao što smo i u Metkoviću krenuli sa smanjivanjem plaća u gradskoj upravi.

Svi se sada bave mirovinskom i zdravstvenom reformom, ali u tom planu su i druge reforme poput javne uprave, ali i one koje nisu u planu, poput izmjena Zakona o HNB-u, gdje će Državna revizija provjeravati njihovo poslovanje. Mi smo dogovorili s HDZ-om da se ide u te izmjene. U pravosuđu se priprema šest važnih zakona, donose se uredbe za uštede u ministarstvima’, rekao je Grmoja.

Što ćete napraviti ako HDZ bude blokirao vaše zakonske prijedloge?

‘Postoji veliki otpor prema rezanju beneficija saborskih zastupnika i to blokiraju SDP i HDZ. Vrlo brzo ćemo dovršiti prijedlog zakona koji ćemo predstaviti HDZ-u, ali i SDP-u, te ga poslati u proceduru. Ako vidimo da ne može proći, uvijek postoji opcija referenduma. Međutim, kako bi trošak tog referenduma bio veći nego uštede, ideja je da, ako do toga dođe, na isti referendum damo i sve druge zakonske prijedloge koji se budu blokirali i sve ono što smo dogovorili u pregovorima. Vjerujem da će pritisak javnosti tada biti takav da će morati pristati’, odgovorio je Grmoja.

Komentiraj