Nikola Grmoja: “Ako je netko žrtvovao Banovinu, onda su to Plenković i Jandroković”

Izmjene Zakona o obnovi bile su tema emisije ‘U mreži Prvog’.

Ivan Celjak iz HDZ-a rekao je da će se izmjene donijeti ovaj tjedan.

Nikola Grmoja, potpredsjednik Mosta, stranke koja je bila predlagatelj zakona o HGK, odnosno ukidanja plaćanja obvezne članarine, kazao je da oni nisu željeli u petak srušiti kvorum te kako su cijeli dan vladajuće molili da vrate spornu točku u dnevni red. Zašto to nisu učinili, Grmoja kaže – nije mu jasno.

“Mi kao oporba smo cijelo vrijeme pokazivali kooperativnost i glede covida, ali i glede potresa upravo kako bismo pokazali da u ovim teškim vremenima nije vrijeme za politička prepucavanja”, rekao je Grmoja. Dodaje da je nestavljanje glasanja o HGK na dnevni red udar na prava i moralo se tako reagirati.

Siniša Hajdaš Dončić iz SDP-a rekao je da se neizglasavanjem izmjena nije ništa strašno dogodilo. “Zakon treba donijeti ovaj tjedan, a sve ovo što smo imali je normalna parlamentarna borba između političkih stranaka. Ovo je isključiva odgovornost vladajućih. Oni su ti koji diktiraju tempo, stavljaju ili ne zakone na glasanje”, rekao je zastupnik SDP-a i dodao da se sve ovo dogodilo zato što vladajući nisu željeli staviti jednu točku na dnevni red, a to je bila točka HGK.

Predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj rekao je kako su oni već prije rekli kako neće podržati predloženi zakon Mosta, ali kako treba reforma HGK. “Nije institucija kriva što je vode krivi ljudi. Izglasavanje Zakona o HGK će biti ovaj tjedan, ali se neće prihvatiti prijedlog Mosta. Ići će se sa zaključkom koji će obvezati vladu da izradi novi prijedlog Zakona”, kazao je Čuraj.

Celjak se osvrnuo na Hajdaša Dončića i rekao kako je njemu politika iznad dobrobiti ljudi pogođenih potresom te kako mu je to neshvatljivo. Istaknuo je kako je dobrobit Zakona o obnovi veći od dobrobiti ukidanja članarine od 42 kune u Zakonu o HGK.

“Ako je netko žrtvovao Banovinu, onda su to Plenković i Jandroković. Oni su znali da naš zakon ide na glasanje. Zašto ovaj zaključak o kojem govori Čuraj nije pripremljen prije”, kazao je Grmoja.

Komentiraj