epa

NIKADA SE NISU SRELI Razgovarali američki i ruski ministar obrane

Američki ministar obrane i njegov ruski kolega, koji se još nikada nisu izravno susreli, razgovarali su u petak o Siriji i dogovorili se da će nastaviti te razgovore i u budućnosti, objavio je Pentagon.

Ministri Ashton Carter i Sergej Šojgu imali su “konstruktivan razgovor” i “dogovorili su da će nastaviti razgovarati” o razmjeni informacija o vojnim aktivnostima u različitim dijelovima Sirije te o “kampanji protiv Islamske države”, kaže se u priopćenju Pentagona.

Pentagon napominje da Carter nije nikada razgovarao sa svojim ruskim kolegom otkako je preuzeo dužnost u veljači 2015. Izravni odnosi između njihovih vojski također su prekinuti već mjesecima.

Bijela kuća objavila je u četvrtak da se SAD otvorio za “taktičke i praktične razgovore” s Rusijom u pogledu Sirije, ne precizirajući hoće li ih voditi civili ili vojnici niti na kojoj će se razini odvijati.

Rusija je ta koja je predložila Washingtonu pokretanje dijaloga “između vojski” o sukobu u Siriji, ponajprije kako bi se izbjegli incidenti između njihovih oružanih snaga na terenu, rekao je u srijedu John Kerry.

Komentiraj