NIKA TURKOVIĆ: ‘Razumijem glazbenu scenu i sama sebi sam dobar poslodavac’

 

Nika Turković, 25-godišnja glazbenica, nakon stanke zbog studija u Londonu, vratila se prije godinu dana na glazbenu scenu. Nekoliko njezinih pjesama vrlo je popularno, s nekoliko stotina tisuća pregleda na YouTubeu, a ona kaže da želi da je publika prepozna kao posebnu i drugačiju

Iako joj je tek 25 godina, iza Nike Turković već je gotovo 20 godina iskustva na glazbenoj sceni. Javnost ju je upoznala još 2004. kada je kao devetogodišnjakinja predstavljala Hrvatsku na Dječjoj Euroviziji i osvojila treće mjesto. Njezina ljubav prema glazbi započela je, kako je rekla, otprilike kad je i prohodala:

“Više sam pjevala nego pričala pa su me roditelji više usmjerili k pjevanju. A i da nisu, došlo bi do toga samo po sebi. Već s tri godine počela sam pokazivati interes i veći talent nego prosječno trogodišnje dijete jer sam odlično lovila intonaciju i pamtila melodije i riječi. Imala sam veliku želju da mi daju mikrofon i stave me na pozornicu, što se dogodilo nešto kasnije kad sam se prijavila na Dječju Euroviziju.”

Roditelji joj nisu bili posebno vezani uz glazbu, ali o djedu su joj govorili da je imao apsolutni sluh i svirao klavir i gitaru, pretežno blues i jazz, pa da je od njega naslijedila talent. Nije ga upoznala jer je umro kada joj je bilo svega godinu dana. Za Dječju Euroviziju saznala je zahvaljujući svom starijem školskom kolegi Dini Jelusiću koji je godinu ranije predstavljao Hrvatsku u Danskoj, na prvom izdanju Dječje Eurovizije, i pobijedio. To ju je ohrabrilo da se i sama prijavi.

Dotad je nastupala u popularnom HRT-ovu “Turbo limach showu” i bila je uvjerena da može nešto otpjevati, ali nije znala može li nešto sama i napisati. Nakon što je u Zagrebu, na svoje veliko iznenađenje, pobijedila, predstavljala je Hrvatsku na Dječjoj Euroviziji u Lillehammeru u Norveškoj.

 

 

‘Ne mogu reći da je moja glazba neobična. Baš zato što to tako radim i što želim tako dalje raditi, dovoljno je da budem drugačija. Bitno mi je da kada netko čuje moju pjesmu, zna da sam to ja’

 

 

“Prva stvar koje se uvijek sjetim je moja pobjeda u Zagrebu s pjesmom ‘Hej, mali’. Dok su voditelji čitali pozicije od zadnjeg mjesta prema vrhu, mislila sam da sam bila toliko loša da nisu htjeli ni pročitati moje ime. Do proglašenja sam bila uvjerena da sam bila najgora. Kad su me proglasili pobjednicom, nisam mogla vjerovati. Sjećam se da je to bilo jako uzbudljivo vrijeme jer sam bila hit u školi, a prije toga neprimjetno dijete”, otkrila je.

Nakon nastupa u Norveškoj potpisala je ugovor za Hit Records te objavila album “Alien” – s pjesmama koje su nastale u suradnji s Tihomirom Preradovićem i na kojem su gostovali Oliver Dragojević i Toni Cetinski.

“Moja velika želja bila je da Cetinski gostuje na albumu jer je u to vrijeme bio najveća hrvatska zvijezda. Olivera sam obožavala od malih nogu i znala sam pjevati njegove pjesme”, prisjetila se. Uslijedili su nastupi po Hrvatskoj, a zahvaljujući odličnom trećem mjestu na Dječjoj Euroviziji – i po inozemstvu. Njezin tata preuzeo je funkciju menadžera i vjerovao je u uspjeh, poznajući njezin talent i veliku želju za nastupima. Međutim, kako je rekla, u jednom trenutku sve joj je to postalo veliko opterećenje i išlo joj je na živce što sve češće mora pjevati i izvoditi pjesme koje više nisu njezine i koje joj se ne sviđaju. Uskoro je odlučila staviti glazbenu karijeru na stranu i posvetiti se školi.

“Stala sam na loptu taman na kraju osnovne škole. Dakle, ja sam s 12 ili 13 godina rekla svima da je meni tog svega dosta i da bih dalje po nekim svojim pravilima, odnosno da se ne želim time više baviti. Znala sam da ne znam tko sam niti što želim raditi i kakvu glazbu stvarati. Shvatila sam da želim prvo završiti školu pa da budem spremna čak možda i za neku sasvim drugu karijeru. Krenula sam u srednju školu i tek na zadnjoj godini shvatila da mi je i dalje najveći interes glazba, ali da uopće ne znam toliko o glazbi koliko bih htjela znati iako sam išla u srednju glazbenu školu. Htjela sam znati više o modernoj glazbi. Zaključila sam da želim širiti horizonte i studirati u inozemstvu, i to u Londonu. U jednom trenutku dobila sam čak i stipendiju za Berklee College of Music u Bostonu, ali mi je to bilo predaleko. Danas mi je drago jer mislim da mi ne bi dobro ‘sjeo’ taj mentalitet.”

U Londonu je upisala songwriting u pop glazbi na Institute for Contemporary Music Performance, gdje je i diplomirala, a zahvaljujući životu u Londonu popunila je rupe u znanju o modernoj pop glazbi.

“Na kraju naučiš sve što želiš naučiti ako to želiš. Profesori su, dakako, bitni, ali mislim da sam jako puno naučila posjećujući klubove i koncerte i družeći se s ljudima. Zanimala sam se za različite žanrove i posebno za glazbenu produkciju. London vrvi takvim događajima. Imala sam i odličnu profesoricu Janju Song, porijeklom iz Hrvatske, koja mi je promijenila percepciju biznisa i glazbe i bila velika podrška tijekom mog školovanja. Ona mi je otvorila oči i dala mi do znanja da sve mogu sama.”

Još tijekom školovanja u Zagrebu, a potom i u Londonu, posvetila se i jezicima pa danas tečno govori engleski i slovenski, a nešto slabije francuski, talijanski i španjolski jezik. Međutim, ni to joj nije bilo dovoljno pa je tijekom boravka u Londonu magistrirala i kreativnu ekonomiju na Kingston Universityju. Povratkom u Zagreb zaposlila se u jednoj PR agenciji gdje je radila godinu i pol dana i naučila dobar dio posla koji joj danas i te kako puno pomaže u nastavku glazbene karijere. Paralelno je otkrila i talent za fotografiju i redovito ih objavljuje na svojem profilu na Instagramu, gdje već ima oko 14.000 pratitelja. U vezi je s mladim pjevačem Matijom Cvekom kojega je publika upoznala zahvaljujući HRT-ovu showu “A strana”, koji posljednjih godina stječe sve veću popularnost.

“Shvatila sam radeći u toj PR agenciji da umirem od posla, a nisam sretna. Upoznala sam u to vrijeme i Matiju Cveka kojega ću uvijek kriviti za sve što sada radim, ali mu i uvijek biti zahvalna. To što on radi maksimalno ga ispunjava, a bavi se isključivo glazbom. Pomislila sam – ako on može, zašto ne bih i ja. Jako je hrabar i ustrajan. Glazbenik s punim radnim vremenom. To je nešto što mi je i trebalo. U PR agenciji naučila sam jako puno i danas sam puno bolja glazbenica i sama sebi dobar poslodavac. Razumijem sve što se događa na sceni i u tom poslu. Nekako sam si, zapravo spontano, napravila odlične temelje za sve što želim postići u životu.”

 

 

‘Velika sam feministica, ali želim se još više educirati, pridobiti neki kredibilitet i naučiti još više o ženskim pravima te se zatim maksimalno uključiti u tu priču’

 

 

Naglasila je da s Matijom razdvaja poslovno i privatno, tako su se dogovorili na samom početku. Naime, Cvek snima za diskografsku kuću Menart, dok je Nika Turković svoj prvi singl “U mraku” objavila za diskografsku kuću Aquarius Records.

“Mi smo najbolji prijatelji i dijelit ćemo život, ali se nećemo miješati jedan drugome u posao. Ići za njim u njegovu diskografsku kuću bez veze mi je i jadno.”

O duetu s dečkom Matijom Cvekom za sada još uvijek ne razmišlja iako je često o tome pitaju. Ona zna što želi – biti prepoznatljiva na svoj način – mada ne odbacuje ideju o tom duetu. U suradnji s menadžericom i producenticom Anom Badurinom, koja istovremeno djeluje u kreativnom tandemu Sestrice koji snima videospotove, u jesen prošle godine objavila je svoj prvi singl “U mraku” kojim je predstavila novi stil i povratak na scenu. Ta pjesma do danas je na YouTubeu pogledana preko 600.000 puta. Spomenuta pjesma odskače od domaćih pop pjesama, a pogotovo od zabavne glazbe koja je kod nas jedna te ista već desetljećima.

“Krenula sam s tom pjesmom zato što takvih pjesama tu nema. Baš zato sam s mudima odlučila raditi sve što znam i što mislim da je glazba kakvu želim stvarati. Ima taj jedan strani prizvuk, ali sam se natjerala da približim taj zvuk hrvatskoj publici, s tim što ću ja izaći iz svoje zone komfora i pisati pjesme na hrvatskom jeziku”, objasnila je.

Kao što je već i ranije čvrsto odlučila, glazbu će stvarati isključivo po svojim pravilima i naglasila je da je tu jako stroga i sebična jer tjera samu sebe da sve bude upravo onakvo kakvo si je zamislila.

Početkom ove godine izbacila je singl “Raj”, a početkom srpnja i “Gledaj me” koja je u svega sedam dana pogledana preko 100.000 puta. Štoviše, taj videospot je na svojim stranicama podijelila i Severina i predstavila ga svojoj milijunskoj publici, što je Niku Turković i te kako ugodno iznenadilo.

“Mislim da joj je feministička tematika lijepo sjela. Neki tu pjesmu već zovu ženskom himnom. To nije klasična priča o ljubavi i kako sam tužna i jadna, nego je u pitanju riječ o jedinstvenoj ženi. Svojevrsni girl power. Jako puno žena poslalo mi je podršku za tu pjesmu jer im je dala snagu i pogurala ih naprijed.” Zanimljivo je da su tekst pjesme napisali zajedno Nika Turković i njezin dečko Matija Cvek, a ženskoj publici naročito je za uho zapeo refren: “Sebi dovoljna, sebi najbolja, sebi najvažnija, tebi najmanja.”

“Velika sam feministica, zalažem se za ženska prava i imam puno toga politički i društveno prigovoriti, ali mislim da nemam još dovoljno kredibilan glas. Još uvijek se želim educirati, pridobiti neki kredibilitet i naučiti još više o ženskim pravima te se maksimalno uključiti u tu priču. Ovo je neki moj mali prvi korak da pokažem što me zanima i o čemu želim pričati i pjevati. Žene su i dalje u Hrvatskoj percipirane na jedan pogrešan način. Mislim da je samo to što uopće postoji pitanje ravnopravnosti već problematično. Imam toliko toga reći i o LGBTQ zajednici i o manjinama koje proživljavaju svašta u Hrvatskoj danas, a upoznala sam tu scenu iz blizine dok sam živjela u Londonu pa me razljuti kada vidim kakvo je stanje u Hrvatskoj danas”, rekla je Nika Turković.

 

 

‘Kao maturantica shvatila da mi je i dalje najveći interes glazba, ali da uopće ne znam toliko o glazbi koliko bih htjela znati, iako sam išla u srednju glazbenu školu. Zato sam otišla u London’

 

 

Glazbu za pjesmu “Gledaj me” napisala je s Ivanom Pešutom, dok se za produkciju pobrinuo Pocket palm koji čine Anja Papa i Luka Vidović.

“Njih sam otkrila još dok su radili pod imenom Side Project. Pogodili su taj glazbeni đir u kojem se krećem, ali su i rijetki koji trenutno kvalitetnije razmišljaju na našoj glazbenoj sceni, i to baš u tom žanru koji mi je blizak. Oni su taj neki svoj model glazbene produkcije prilagodili mom glazbenom izrazu i to mi se jako sviđa. Super smo se spojili. Na kraju krajeva, moja glazba je vrlo pop. Ne mogu reći da je moja glazba neobična. Možda samo zato što su pjesme na hrvatskom jeziku. Ne bih je nazvala drugačije od popa koji se vrti u našem eteru osim što je taj pop na engleskom jeziku. Baš zato što ja to tako radim i što želim to tako dalje raditi, mislim da je to već dovoljno da budem drugačija. Bitno mi je da kada netko čuje moju pjesmu, zna da sam to ja.”

Razmišljala je o tome da napiše i nove pjesme na engleskom jeziku, ali joj je najveći izazov upravo taj zapadnoeuropski štih s engleske urbane scene prebaciti u hrvatski jezik. Osim toga, već sada zna da će na njezinu albumu, koji sprema za sljedeću godinu, biti barem dvije pjesme na engleskom jeziku za koje vjeruje da će publika sama prepoznati pa ih najvjerojatnije i neće objavljivati kao singlove u Hrvatskoj. Za sada nakon aktualnog singla “Gledaj me” već planira novi singl za jesen ove godine, kao i nastupe – kojima se posebno veseli i za koje već polako sastavlja prateći bend. Ukratko, još nije prošlo ni godinu dana od povratka Nike Turković na hrvatsku glazbenu scenu, a po svemu sudeći smiješi joj se svijetla budućnost.

Komentiraj