NIJE ZA KUPANJE Ugljikovodici onečistili more na području kampa Stupice u Premanturi

Autor:

Premantura, 9.6.2024.- Plutajuæa naftna mrlja uoèena je u nedjelju u moru kraj Premanture u opæini Medulin te je prema prvim informacijama vidljiva na nekoliko stotina metara od obale Premanture. Opæina Medulin i Javna ustanova Kamenjak odmah su uputili sve službe na teren, obavijestili sve nadležne službe te pristupili postavljanju upijajuæih brana te èišæenjem podruèja. 
foto HINA/ Daniel SPONZA /ua

HINA/ Daniel SPONZA /ua

Kapetanica Lučke kapetanije Pula Dolores Brenko Škerjanc  je potvrdila da su ugljikovodici tvari koje su onečistile more na području kampa Stupice u Premanturi, o uzrocima nije željela spekulirati prije rezultata analize, a čišćenje se nastavlja.

Onečišćenje je došlo s mora, o krivcu ne možemo sada špekulirati. Kada budemo više znali, izvijestit ćemo javnost”, rekla je Brenko Škerjanc.

Naglasila je kako je čišćenje do sada uspješno obavljeno, a danas je angažirana i specijalna tvrtka koja se bavi onečišćenjem mora, čiji su djelatnici raspoređeni na više lokacija.

“Lakše se sada čisti dio koji je još ostao, pokupit će se kamenčići, dok će se betonski dijelovi oprati vodom pod tlakom, kako se činilo nedavno u Ližnjanu. O količinama onečišćenja još se ne može govoriti”, poručila je kapetanica.

Načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac istaknuo je kako je glavni dio posla čišćenja u kampu Stupice odrađen u nedjelju navečer, a danas je situacija puno povoljnija.

“Trenutno se izvlače dosadašnje brane u moru, pokupljeno je sve što se moglo, avion je letio i jutros, sve pregledao i mogu izjaviti da više nema mrlja na moru niti onečišćenja”, naglasio je Kozlevac.

Dodaje kako je problem bio takve naravi da je omogućio efikasnost sustava u vrlo kratkom vremenu.

Splitska Luka o rezultatima mjerenja kvalitete zraka: “Ne možemo prihvatiti odgovornost za onečišćenje bez dodatnih uvida”

Kozlevac kaže kako je više od stotinu ljudi koji su u nedjelju sudjelovali u čišćenju, dalo  svoj maksimum, počevši od vatrogasca i profesionalnih i dobrovoljnih, potom djelatnika Općine, komunalnog servisa MedEko servisa d.o.o., djelatnika JU Kamenjak, dvadesetak mještana, tri plovila mještana, jedno plovilo Lučke uprave i jedno vatrogasno plovilo.

Izrazio je zadovoljstvo činjenicom što se još jednom pokazalo da sustav u Istri djeluje i funkcionira.

Načelnik Općine Medulin Ivan Kirac potvrdio je da je u Stupicama situacija puno bolja no jučer, “čisti se i dalje, i sve ide prema svom kraju”.

Komadina tvrdi da onečišćenje mora oko LNG terminala nema veze s LNG terminalom

Na upit o utjecaju onečišćenja na turističku sezonu, načelnik Kirac je rekao da će se obala čim prije vratiti u prvobitno stanje.

Kupanje se trenutno ne preporučuje do očišćenja uvale i uzorkovanja mora”, pojasnio je Kirac.

Ističe da na obližnjim otocima nije bilo onečišćenja, obišli su sve otoke medulinskog arhipelaga i nigdje nije uočeno onečišćenje.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.