NIJE JOŠ GOTOVO: U Hrvatskoj najmanje devet novih slučajeva zaraze: Novo žarište je Institut Hrvoje Požar

Na Energetskom institutu Hrvoje Požar potvrđena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom. Podsjetimo, prije dva dana je na institutu potvrđen jedan novi slučaj.

“U Zagrebu se pojavilo novo žarište koronavirusa u Energetskom institutu Hrvoje Požar, gdje je kod četvero osoba potvrđena bolest, a 16 ljudi je stavljeno u samoizolaciju” kazao je u četvrtak pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

Novi slučajevi su posljedica importiranja iz Bosne i Hercegovine, gdje je nekoliko lokaliteta koja su još uvijek aktivna.

Dvoje novozaraženih zaposlenika nemaju nikakve simptome, piše Dnevnik.hr. Jučer je desetak zaposlenika pozvano na testiranje, a danas će se obaviti još testiranja.

Prema riječima ravnatelja Instituta Dražena Jakšića, neki od pozvanih na testiranje su blaže simptome imali još prošlog tjedna no nisu prepoznati kao povezani s koronavirusom. Kako je potvrdio, njihov djelatnik u utorak popodne javio je da je dobio pozitivan rezultat testa na koronavirus. Simptome je razvio još 5. lipnja i od tada nije dolazio na posao.

Popisani su svi njegovi bliski kontakti, a ostali zaposlenici instituta do kraja tjedna su upućeni na rad od kuće.

Tri nova slučaja u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Stožer Splitsko-dalmatinske županije izvijestio je o tri nova slučaja zaraze koronavirusom.

Dvije osobe su iz Splita dok je jedna osoba iz Solina. Sve tri novooboljele osobe boravile su izvan Hrvatske. Njihovi kontakti su obrađeni te se 14 osoba nalazi u samoizolaciji. Od troje novooboljelih jedna osoba je hospitalizirana u KBC – u Split.

Novi slučajevi i u Istri

Iz Stožera civilne zaštite Istarske županije u četvrtak ujutro priopćili su da su u posljednja 24 sata ispitali 19 uzoraka, od čega su dva pozitivna na koronavirus. Radi se o uvezenim slučajevima gdje su zaražene osobe proteklog tjedna boravile u BiH, točnije na području Sanskog mosta.

“Molimo sve građane da bez prijeke potrebe ne putuju u države i područja s pogoršanom epidemiološkom situacijom, da se pridržavaju protuepidemijskih mjera kako bi sačuvali svoje zdravlje, te kako prilikom povratka ne bi predstavljali mogući izvor zaraze u mjestima svog stanovanja i rada.

Također, molimo sve građane da se i dalje pridržavaju svih zadanih preporuka u cilju očuvanja povoljne epidemiološke situacije u Istri. Predlaže se svim gradskim stožerima civilne zaštite pojačani nadzor primjena donesenih preporuka, čime će se sačuvati povoljna epidemiološka situacija i dokazati odgovorno ponašanje na području Istre”, stoji u priopćenju istarskog Stožera.

Nacionalni Stožer civilne zaštite u srijedu je obavio kako su u posljednja 24 sata potvrđena tri slučaja zaraze koronavirusom.

KAIĆ: “Novi val korone može krenuti za dva tjedna, možda je već i počeo”

Komentiraj