NIJE IŠLO Kauboji odlično startali, pa se ‘smrzli’, Španjolci zasluženo u finalu EURO-a

EPA/JACEK BEDNARCZYK

Hrvatska rukometna reprezentacija nije se uspjela plasirati u svoje treće europsko finale. U petak su izgubili od boljih Španjolaca 33:29 (18:14).

Iako, početak je ‘mirisao’ na drugi rasplet. Hrvati su utakmicu otvorili sa 4:1, Alilović je obranio tri lopte, a španjolska klupa odmah pozvala time-out. Činio se to kao idealan potez španjolskog izbornika jer su njegovi rukometaši pronašli koncentraciju i počeli smanjivati hrvatsko vodstvo. Malo po malo, dva razlike, tri razlike, u 23. minuti Španjolci su stigli do izjednačenja.

Babić tada zove time-out, ali efekt nije bio kao onaj na drugoj strani. Naši su se rukometaši u napadu usporili, ideje kao da su ishlapile, a bez pogotka smo bili gotovo pet minuta. Španjolska nam je krajem prvog poluvremena napravila 8:1. Na odmor se otišlo s četiri gola zaostatka ‘Kauboja’.

Kada su se ‘zbrojili’ u prvom su nas poluvremenu uništavali španjolski pivoti – Aguinagalde i Ugalde. Često su sami kao duhovi ‘tumarali’ crtom i samo čekali loptu koja im je uvijek dolazila baš u ruke. Nepotrebne pogreške, probijanja, ostavljanje španjolskih igrača samih koštalo nas je vodstva, ali i uvjerenja. Jer naši su rukometaši na terenu izgledali ispijeno, prestrašeno, bezidejno.

Kako je završilo prvo poluvrijeme, tako je počelo i drugo. Gol za gol, sve dok Zlatko Horvat nije tražio podršku s tribina. Uspjeli su se naši približiti na -2, pa i -1, ali Španjolci bi uvijek našli načina kako se vratiti na sigurnu razliku. U posljednih desetak minuta sudbinu nam je zapečatio brzanac Victor Tomas, koji je svojim kontrama povećao prednost, pa i Rivera koji je večeras bio nepogrešiv u izvođenju sedmeraca, a na kraju i De Vargas koji je obranio sedmerce Šrtleku i Cindriću.

Kod Španjolaca su najefikasniji bili Rivera i Garcia sa šest pogodaka te Tomas i Aguzinagalde sa pet. Kod naših, Slišković je pogodio šest puta, a Marić, Kopljar i Štrlek su dodali po četiri gola. Dodajmo da je Šterbik skupio četiri obrane, De Vargas jednu više. Kod Hrvatske, Alilović je ostao na tri s početka utakmice, a Stevanović je obranio četiri udarca Španjolcima.

Ipak, glavu gore. Pobrinuli smo se za najveću senzaciju turnira, a sada slijedi borba za broncu. Zlato nam ni ove godine nije bilo suđeno. Ali, vjerujemo kako ćemo jednom i njega osvojiti. I popuniti kolekciju medalja do kraja.

Komentiraj