Nigerijski predsjednik kaže da je vojska osvojila ključni logor Boko Harama

EPA/UNICEF / MARK NAFTALIN / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Nigerijska vojska zauzela je ključni logor Boko Harama, posljednju enklavu islamističke skupine u sjeveroistočnoj šumi Sambisi koje je bilo njihovo uporište, rekao je u subotu predsjednik Muhammadu Buhari.

Boko Haram pobio je 15.000 ljudi i iz domova istjerao više od dva milijuna za vrijeme sedmogodišnje pobune u kojoj je pokušao stvoriti islamsku državu u kojoj bi se provodila stroga verzija šerijatskog zakona na sjeveroistoku afričke najmnogoljudnije zemlje.

Džihadistička skupina je početkom 2015. kontrolirala područje na sjeveroistoku veličine Belgije no tijekom prošle godine nigerijska vojska i snage iz susjednih zemalja potisnule su ih s većine tog teritorija do baze u šumi Sambisa.

“Vojni zapovjednik rekao mi je da je logor pao (…) u petak, te da su teroristi u bijegu i da više nema mjesta gdje bi se mogli sakriti”, rekao je Buhari u izjavi putem elektoničke pošte.

Buhari je rekao da je zauzimanje logora Zero “konačni slom terorista Boko Harama u njihovoj posljednjoj enklavi u šumi Sambisa”, koja se nalazi na sjeveroistoku nigerijske savezne države Borno.

Komentiraj