Nigerijske bande krijumčara sve više koriste britanske zračne luke poput Gatwicka kao ulazne točke u Europsku uniju u potrazi za alternativama opasnom prijevozu brodicama preko Sredozemlja, upozorila je španjolska policija.

BBC News je prenio izjavu policajca iz odjela borbe protiv kriminala u Barceloni koji je rekao da je njegov tim razbio zloglasnu nigerijsku kriminalnu organizaciju koja se bavi trgovinom ženama i vodi mrežu prostitutki diljem grada.

Ta banda, poznata kao Supreme Eiye Confraternity (SEC),  također koristi “krivotvorene dokumente i putovnice kako bi poslala svoje nigerijske žrtve na mjesta poput Gatwicka”, rekao je Xavier Cortes, čelnik za borbu protiv krijumčarenja u katalonskoj policiji, u intervjuu za BBC.

Rekordnih milijun migranata došlo je u Europsku uniju prošle godine, mnogi pomoću bandi krijumčara kojima su platili da ih izvedu iz zemalja zahvaćenih sukobom, kao što su Sirija i Afganistan, i iz mnogih afričkih zemalja.

Broj ljudi koji su identificirani kao potencijalne žrtve trgovine ljudima u Britaniji porastao je za 21 posto na 3.309 u 2014., priopćila je prošle godine britanska Nacionalna agencija za borbu protiv kriminala (NCA).

Nacionalnost žrtava bila je poznata u samo 2.100 slučajeva, od kojih su devet posto bili Nigerijci.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.