Nicolas Cage prodao primjerak rijetkog stripa za više od dva milijuna dolara

Nicolas Cage prodao je svoj primjerak prvog broja stripa „Action Comics“ u kojem se po prvi puta pojavljuje Superman za rekordnih 2,161 milijuna dolara na aukciji u srijedu. To je prvi strip koji je na aukciji prodan za više od dva milijuna dolara. Do sada je rekord držao primjerak istog stripa (ali u lošijem stanju) koji je prije deset godina prodan za milijun i pol dolara. Smatra se da je sačuvano stotinjak primjeraka ovog stripa koji je prvi puta objavljen 1938. godine, a kvaliteta očuvanosti Cageovog primjerka ocijenjena je s ocjenom devet. Smatra se da postoji još samo pet kopija iste razine očuvanosti te samo jedna koja je u još boljem stanju. Svi ti primjerci u privatnom su vlasništvu.

Cageov primjerak stripa „Action Comics“ ima zanimljivu povijest. On se 1992. godine iznenada pojavio na aukciji Sothebyja iako se do tada nije znalo za postojanje tako sačuvanog primjerka. Prodan je za tada rekordnih 82,500 dolara da bi ga Cage kupio 1997. godine za 150 tisuća dolara. Međutim, u siječnju 2000. godine, Cage je prijavio pljačku njegovog doma u Los Angelesu kada su mu ukradeni taj primjerak uz još dva primjerka stripova „Detective Comics“ broj 27 i „Marvel Mystery“ broj 7.

Ukradeni primjerak stripa „Marvel Mystery“ pojavio se na tržištu nekoliko mjeseci kasnije, ali ostala dva primjerka su nestala sve dok 2011. godine netko u San Fernando Valleyu nije kupio sadržaj jednog skladišta i u njemu pronašao strip „Action Comics“. Iako je taj primjerak stripa bio osiguran te je Cage nakon krađe dobio odštetu od osiguravajućeg društva, postigao je dogovor kako bi strip opet postao njegovo vlasništvu. Treći ukradeni primjerak stripa „Detective Comics“ nikada nije pronađen.

Komentiraj