Nick Cave poručio “Neka umjetna inteligencija odje.. i ne piše pjesme“

U intervjuu koji je dao za The New Yorker Nick Cave je između ostalog rekao da bi ChatGPT trebao odjeb… i ostaviti se pisanja pjesama.

Nick Cave je podijelio svoje mišljenje o platformi koja se temelji na umjetnoj inteligenciji, ChatGPT, izrazivši se vrlo živopisno, te detaljno ispričao što misli o umjetnoj inteligenciji. Još u siječnju je često bio citiran zbog svog stava o toj novoj platformi nakon što je podijelio svoje ne baš pozitivno mišljenje o korištenju platformi umjetne inteligencije za pisanje pjesama, navodeći pritom da je taj proces groteskno ismijavanje onoga što znači biti čovjek.

Komentari su se pojavili nakon što je jedan obožavatelj kontaktirao Cavea putem njegove stranice The Red Hand Files i podijelio neke tekstove generirane u njegovom stilu, koje je napravio program umjetne inteligencije ChatGPT. Tom prilikom je Cave napisao: “Hvala na pjesmi. Ali uz svu ljubav i poštovanje ovog svijeta, ova pjesma je sranje, groteskno ismijavanje onoga što znači biti čovjek.”

U tom intervjuu za The New Yorker Cave je rekao “Moj prigovor nije usmjeren na umjetnu inteligenciju općenito. U dobru i u zlu, neraskidivo smo uronjeni u umjetnu inteligenciju. Više je neka vrsta tužnog, razočaranog osjećaja da postoje pametni ljudi koji zapravo misle da je umjetnički čin toliko prizeman da ga može replicirati stroj. Smatram da je to uvredljivo. Nema nikakvog zemaljskog razloga zašto trebamo izmisliti tehnologiju koja može oponašati ovaj najljepši i najtajnovitiji kreativni čin. Posebno pisanje pjesme. Ono što se tiče pisanja dobre pjesme je to što vam govori nešto o vama što već niste znali. Ne možete to oponašati.”

Ispričao je i da smatra da je pisanje pjesama motivirano i kreativnim i destruktivnim impulsima, koji se ne mogu ponoviti, te rekao: “Možda umjetna inteligencija može napraviti pjesmu koja se ne razlikuje od onoga što ja mogu. Možda i bolju pjesmu. Ali, meni to nije važno, to nije ono što je umjetnost, Umjetna inteligencija može spasiti svijet, ali ne može spasiti naše duše. Tome služi prava umjetnost. To je razlika. Po mom skromnom mišljenju, ChatGPT bi trebao jednostavno odjeb… i ostaviti pisanje pjesama na miru.”

Komentiraj

nacional banner
nacional banner