Ines Vrban: “Ni pandemija nije zaustavila rad naše Zaklade umirovljenika”

Ines Vrban, upraviteljica zagrebačke zaklade Zajednički put, govori o kampanjama koje već 11 godina provode osobe starije životne dobi

Gradska skupština je 2009. godine na inicijativu Matice umirovljenika osnovala zakladu Zajednički put, s ciljem podizanja kvalitete života starijih osoba i brige o njima. Interdisciplinarni tim stručnjaka uz pomoć volontera organizira i provodi besplatne edukativne programe i radionice namijenjene starijim osobama. U proteklih 11 godina rada provode i kampanje u kojima informiraju javnost o problemima s kojima se njihovi štićenici susreću te kampanje u kojima prikupljaju financijska sredstva te ih dodjeljuju udrugama lokalne zajednice koje se bave osobama starije dobi. „Zadnja kampanja koju smo realizirali bila je ‘Superseniori za vjeverice’, to je bila crowdfunding kampanja u kojoj su Zakladini volonteri prikupljali financijska sredstva za osobe s intelektualnim teškoćama okupljenim u klubu Vjeverica, a cilj kampanje bio je prikupiti financijska sredstva za kupnju lončarskog kola koji ima blagotvoran učinak u terapijskom radu osoba s intelektualnim teškoćama. Ta kampanja možda i nabolje oslikava rezultat našeg rada u Zakladi jer su se starije osobe samostalno organizirale, inicirale ideju, dijelile obavijesti o kampanji na društvenim mrežama i aktivno sudjelovale u prikupljanju financijskih sredstava. Zato korisnike aktivnosti Zaklade zovemo Superseniori jer oni žele usvajati nova znanja i vještine i žele volontiranjem i angažmanom doprinijeti osobnoj dobrobiti, ali i razvijati lokalnu zajednicu u kojoj žive“, objašnjava upraviteljica Zaklade Ines Vrban za Zagreb News.

Iako su osobe starije dobi najugroženije tijekom pandemije koronavirusa, Zaklada nije prestala s radom, već su svoje radioničke i edukativne programe nastavili provoditi jednim dijelom online, a radionice koje provode uživo su smanjenog kapaciteta te uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera. Dapače, kreativnošću u vrijeme pandemije privukli su pažnju sličnih udruga. „Započeli smo i s kontinuiranim snimanjem lekcija iz engleskog, španjolskog jezika te napredne informatike i postavljanje tih videa na YouTube kanal ‘Superseniori – Zaklada Zajednički put’. Uskoro će biti gotovi i priručnici koji će sa snimljenim materijalom činiti strukturirane nastavne cjeline i moći će se besplatno preuzeti i koristiti. Vrijednost naših online aktivnosti prepoznale su i udruge iz inozemstva te su nam se javile udruge koje pomažu starijim osobama u Bosni i Hercegovini s pitanjem mogu li koristiti naše edukacijske materijale, stoga možemo reći da su naši Superseniori otišli worldwide.“

Osim projekta Superseniori, jedan od najzapaženijih projekata Zaklade je sajam Pravo doba koji suorganiziraju s Gradom od 2015. „Namijenjen je starijim osobama, ali i svim drugim generacijama koje prepoznaju kako je svako životno doba zapravo pravo doba za promišljanje o životu u starosti. Stoga je i osnovna ideja Sajma okupljanje različitih dionika, izlagača i stručnjaka koji će široj javnosti ponuditi odgovore na pitanja poput: Kako se kvalitetno pripremiti za aktivno i zdravo starenje? Što tržište i društvo, ali i drugi društveno-odgovorni subjekti mogu ponuditi građanima u svladavanju svakodnevnih životnih prepreka na koje nailaze oni osobno ili članovi njihovih obitelji?“. Zaklada se može pohvaliti i osnivanjem prve stambene zajednice u Hrvatskoj koju je pokrenula u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba. Ona je dio Senior centra na Jarunu, a namijenjena je nezavisnom življenju starijih osoba koje žele ostati samostalne i nakon 65. godine. Korisnici stambene zajednice su samostalni i aktivni umirovljenici koji biraju provesti svoju mirovinu među vršnjacima. „Zajednica se sastoji od 4 stana apartmanskog tipa predviđeno za smještaj 8 osoba u kojoj starije osobe mogu živjeti samostalno ili kao cimeri. U sklopu Zajednice djeluje i Senior centar čije besplatne aktivnosti korisnici zajednice redovito koriste, a tu su i zaposlenice Senior centra koje im stoje na raspolaganju za bilo kakvu pomoć ili informaciju. Zaklada promiče aktivan životni stil starijih osoba, a ovom uslugom svojim korisnicima istodobno nudi sigurno okruženje i konkretne usluge i pogodnosti prilagođene potrebama starijih osoba“, objašnjava Ines Vrban.

Kažu kako su problemi starijih osoba izrazito individualni i ovise o njihovom životnom iskustvu, socioekonomskom statusu, psihološkim razlikama i rodnoj ulozi te o tome kako ih društvo doživljava i prema njima se odnosi. Međutim, ono što su saznali u istraživanjima koja redovno provode je da seniore posebno smeta isključivanje iz društva te društveni stereotipi prema njima. Upravo zbog toga Zaklada educira starije osobe novim tehnologijama te ih potiče na usvajanje novih znanja. Također, ističu kako su posebno teškoj poziciji starije osobe koje žive same, slabo su pokretne ili boluju od kroničnih bolesti. Oni se, prema istraživanjima, osjećaju nesigurno i ranjivo, posebno ako su i u nepovoljno ekonomskom položaju.

Komentiraj