Ni nakon pet desetljeća Coppolin ‘Kum’ nije izgubio čaroliju

Dana 24. ožujka 1972. je u američkim kinima počeo igrati ‘Kum’. Legendarni Marlon Brando je Don Vito Corleone, glavešina mafijaške obitelji u New Yorku u tom klasiku redatelja Francisa Forda Coppole. Glumci Al Pacino, Robert Duvall i John Cazale samo su neki od protagonista.

Don Vito Corleone, najstariji je član i karizmatični vođa mafijaške obitelji talijaskog podrijetla. Corleoni kontroliraju dio ilegalnog tržišta New Yorka gdje stvari drže pod nadzorom. Sve će se promijeniti dolaskom izvjesnog Sollozza, gangstera kojeg podržava druga mafijaška obitelj. Sollozzo dolazi sa namjerom raspačavanja droge po cijelom New Yorku što će razbjesniti starog Corleonea, koji ne podnosi drogu i sve što ona donosi.

Corleone je zadovoljan prihodima od ‘protekcijskih’ i kockarskih poslova, te nije zainteresiran za nove poslovne pothvate koji uključuju narkotike. Uskoro će uslijediti pokušaj ubojstva starog Corleonea, te nakon toga i otmica jednog od Don Vitovih savjetnika, a sve sa ciljem prisiljavanja Corleoneovog sina Michaela da uđe u posao s drogom.

Prošlo je pet desetljeća otkako je Francis Ford Coppola prvi put ekranizirao roman Marija Puza, a “Kum” još uvijek nije izgubio ništa od svoje epske raskoši, dramske snage i čiste celuloidne čarolije zbog kojih ponosno stoji pri, ako ne i na samom vrhu, općeprihvaćene liste najboljih filmova svih vremena.

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner