Nezavisni mehanizam nadzora: Još od lipnja se provode najavljena i nenajavljena promatranja policajaca

Nezavisni mehanizam nadzora nad radom policijskih službenika u području nezakonitih migracija i međunarodne zaštite izvijestio je u petak da su od lipnja, od kad provode nadzor nad postupanjem MUP-a, obavili nekoliko najavljenih i nenajavljenih promatranja na državnoj granici.

Nezavisni mehanizam čine neovisne organizacije – Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, Akademija pravnih znanosti Hrvatske, Centar za kulturu dijaloga i Hrvatski Crveni križ, a u povodu priloga emitiranog na RTL u emisiji ‘Potraga’ te brojnih domaćih i inozemnih medijskih izvještaja o nasilnim incidentima na štetu iregularnih migranata na državnoj granici Hrvatske, izvijestio je da je od lipnja u tijeku provođenje nadzora nad postupanjem MUP-a.

Terenski obilazak

“U tijeku je i žurna provedba nenajavljenog promatranja vezano uz incidente dokumentirane u navedenom prilogu, a u odnosu na koje smo postupili odmah po saznanju uključujući i terenski obilazak državne granice, što je sasvim sigurno pridonijelo i ažurnom izvještavanju javnosti od strane nadležnih državnih tijela koja su potvrdila da se na snimci radi o policijskim službenicima”, navode u priopćenju.

Nezavisni mehanizam nadzora izrazio je i žaljenje što emitirana snimka nije već i znatno prije objavljena i dostavljena mjerodavnim državnim tijelima, prvenstveno Državnom odvjetništvu RH jer bi to, kako navode, svakako pridonijelo daleko ranijem rasvjetljavanju samog događaja te prikupljanju dokaza, zaštiti migranata i pokretanju odgovarajućih postupaka protiv odgovornih kao i sprječavanju mogućih usporedivih incidenata na koje se upozorava u prilogu.

Žele do kraja rasvijetliti slučaj

Iz Nezavisnog mehanizma nadzora najavili su da će u svom 1. polugodišnjem izvješću, koje će biti dovršeno u studenom, prezentirati svoj dosadašnji rad i nalaze provedenih najavljenih i nenajavljenih promatranja.

Nakon što je prije dva dana RTL objavio snimku iz lipnja, na kojoj maskirane osoba s dijelovima policijske opreme tuku migrante, glavni ravnatelj policije Nikola Milina danas je izvijestio da im je u interesu do kraja rasvijetliti slučaj nasilja nad migrantima na granici s BiH zbog čega su u petak trojica interventnih policajaca udaljena s dužnosti te će protiv njih biti pokrenut disciplinski postupak.

Dodao je da “u odnosu na to postupanje” koriste i mehanizam nezavisnog nadzora koji je uspostavljen jedino u Hrvatskoj i financiran od strane Europske komisije.

Neovisni nadzor postupanja policije na granicama prema migrantima i azilantima će, prema prijedlogu europskog Pakta o migracijama i azilu, morati uvesti sve države.

Komentiraj