NEZAKONIT OTKAZ: Amnesty International treba bivšem zaposleniku isplatiti 240.900 kuna

FaH

Općinski radni sud u Zagrebu u srijedu je objavio nepravomoćnu presudu prema kojoj Amnesty International Hrvatska (AIH) u stečaju bivšem zaposleniku Edinu Tuzlaku mora isplati 240.900 kuna zbog neisplaćenih plaća od 2010. do 2012. jer je dobio nezakonit otkaz.

Prema obrazloženju presude, Tuzlak ima pravo na naknadu plaće za vrijeme prekida rada i plaće koju bi ostvarivao u tom razdoblju budući da je u do prekida rada 2010. došlo na osnovi nezakonite odluke Amnesty Internationala Hrvatska, što je presudom potvrdio i zagrebački Županijski sud.

Presuda protiv AIH donesena je dvije godine nakon što je nad tom udrugom za zaštitu i promicanje ljudskih prava otvoren stečaj jer je ostala bez izvora financiranja i nije mogla ispunjavati svoje financijske obaveze. Zbog ograničenog budžeta, ali i financijskih i pravnih problema, vodstvo Amnesty Internationala donijelo je krajem 2012. odluku o prestanku davanja bespovratnih sredstava AIH-u koji je tada imao direktoricu i dva zaposlenika, uključujući i Edina Tuzlaka.

Amnesty International djelovao je u Hrvatskoj od 1993. Hrvatskli ogranak te međunarodne organizacije osnovan je 1994. i financirao se od inozemnog donatora, krovne organizacije, ali i od članarina i podupiratelja za koje se procjenjuje da ih je bilo nešto manje od 4000.

 

Komentiraj