NEZADOVOLJSTVO NOVIM PRIJEDLOZIMA: HUP se povlači iz Programa ruralnog razvoja

Davor Visnjic/PIXSELL

Članice HUP-Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede nezadovoljne su novim prijedlozima Pravilnika o provedbi mjere M04 „Ulaganja u fizičku imovinu“, jer smatraju da predstavljaju udar na domaću proizvodnju i poljoprivredne tvrtke koje zapošljavaju veći broj radnika, ali i na male proizvođače, i zato se povlače  iz svih Povjerenstava vezanih uz Pravilnike iz Programa ruralnog razvoja, u kojima su sudjelovali kao socijalni partner, priopćeno je u nedjelju iz HUP-a.

Kako se pojašnjava, članice HUP-a u Pravilniku o provedbi mjere M04 „Ulaganja u fizičku imovinu“ nezadovoljne su podmjerama 4.1. „Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva“ i podmjerama  4.2. „Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda“, jer smatraju da u predloženom obliku predstavljaju ozbiljan problem ravnomjernom razvoju sektora domaće prehrambene industrije i poljoprivrede, s obzirom na postojeću strukturu proizvođača te njihove mogućnosti i potrebe.

Posebne zamjerke novim Pravilnicima su diskriminirajuće odredbe prema kojima se nepravedno tretiraju povezana društva, koja njeguju posebnu tradiciju i povijest, koja u ta dva sektora desetljećima posluju, zapošljavaju veliki broj osoba i značajna su karika u lancu opskrbe, ocjenjuje se.

Pajnić: EK ne zahtijeva od država članica primjenu ovih kriterija koji bi doveli u nepovoljan položaj veliki broj proizvođača

Komentirajući iznenadne promjene kriterija, Goran Pajnić, predsjednik HUP- Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede istaknuo je kako „Europska komisija niti jednom uredbom ne zahtijeva od država zemalja članica primjenu ovih kriterija, koji bi doveli u nepovoljan položaj veliki broj proizvođača. Ovakve iznenadne promjene kriterija ukazuju na najveći  problem hrvatskog agrara i prehrambene industrije – nedostatak vizije i strategije razvoja sektora. Zbog nedostatka kontinuiteta kriterija u raspisivanju natječaja, dovodimo se u situaciju da domaći proizvođači teško mogu donositi poslovne odluke vezane za  nove investicije, koje su nužne za opstojnost domaće proizvodnje“, navodi Pajnić

Nadalje, promjena u Pravilnicima vezana za maksimalne vrijednosti potpore po projektu, pri čemu je predloženo smanjivanje ukupnog iznosa potpore sa 5 i 3 na 1 milijun eura, nije prihvatljiva jer ne uvažava specifičnosti pojedinog sektora i potrebe za višim iznosom potpore kod većih ulaganja, ističe se u priopćenju.

Dodaje se kako su članice HUP-a sudjelovale u prikupljanju podataka o planiranim investicijama kada se radio nacrt Programa ruralnog razvoja (PRR)  Republike Hrvatske i kada se temeljem analize planiranih ulaganja došlo do podataka o potrebnim iznosima potpore, što je odobravajući PRR i Europska komisija uvažila kao relevantnu činjenicu.

 

 HUP za zadržavanje postojećih maksimalnih visina potpora po projektu

HUP se zalaže za zadržavanje postojećih maksimalnih visina potpora po projektu, ističe se u priopćenju.

Nesporno je da se određeni broj investicija kod manjih proizvođača može pokrenuti i s iznosom potpore od 1 milijun eura, no nužna je sinergija velikih i malih proizvođača radi cjelokupnog uspjeha hrvatskog agrara i prehrambene industrije. Zanemariti pritom potrebe velikih poduzetnika znači ograničiti mogućnosti ukupnog razvoja u ova dva sektora, dodaje se.

Iz HUP-Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede ocjenjuju da prijedlozi Pravilnika u ovom obliku predstavljaju udar na domaću proizvodnju i poljoprivredne tvrtke koje zapošljavaju veći broj radnika, ali i na male proizvođače koji nisu dovoljno konkurentni. Smatraju da bi se kriteriji trebali uskladiti s potrebama i strukturom domaće proizvodnje.

Također, svaka ovakva iznenadna promjena u kriterijima stavlja domaće proizvođače u neizvjestan položaj u kojem su izloženi velikoj pravnoj nesigurnosti i u kojoj nisu sposobni dugoročno planirati potencijalna ulaganja te na adekvatan način razvijati strategiju svoje tvrtke, što posredno utječe i na razvoj samog sektora, navodi se u priopćenju.

“Protuzakoniti i diskriminirajući prijedlozi Pravilnika, koji, ponavljamo, nemaju utemeljenje niti u Direktivi, niti u nacionalnim propisima, a niti su praksa ijedne EU zemlje članice, HUP-u su potpuno neprihvatljivi i ni na koji način im ne želi dati legitimitet. Zbog svega navedenog HUP obavještava javnost da se povlači iz svih povjerenstava u kojima je kao socijalni partner do sada sudjelovalo na ovu temu”,  navodi u priopćenju Ivana Zlatarić iz odnosa s javnošću HUP-a, dodajući da će “odgovornost za ovakva štetna rješenja morati  preuzeti isključivo Ministarstvo poljoprivrede”.

Komentiraj