NEZADOVOLJNI PONUDOM VLADE: Slovenski liječnici opet prijete štrajkom

Sanjin Strukic/PIXSELL

Sindikat slovenskih liječnika i stomatologa Fides zaprijetio je obnovom lani “zamrznutog” štrajka, nezadovoljan prijedlozima za rješenje spora koji im je u utorak predstavila vlada.

Predsjednik sindikata Fides Konrad Kuštrin potvrdio je da su napustili sastanak s ministricom zddravstva koja im je predstavila novi prijedlog vlade o tarifnom dijelu njihovih ugovora i sustavu nagrađivanja liječnika u javnom zdravstvu je ih je navodno vlada izigrala.

Vlada nije poštovala dogovor zbog kojega smo lani prekinuli štrajkaške aktivnosti, nego se vratila na neprihvatljive prijedloge iz sredine prošle godine, kazao je nakon sastanka Kuštrin.
Dodao je da unatoč tome liječnici neće obustaviti kontakte s vladinim pregovaračima i prekinuti pregovore, jer je stanje u zdravstvenim ustanovama danas još gore od onog koje ih je lani motiviralo za prosvjedni štrajk.
No,  krajnji rok za postizanje sporazuma je 6. ožujka, kada istječe produženo, četveromjesečno zamrzavanje štrajkaških aktivnosti, a u protivnom slijedi štrajk, zaprijetio je Kuštrin.
Ministrica zdravstva Milojka Kolar Celarc izrazila je žaljenje prekidom sastanka prije nego što je druga strana mogla čuti od čega se ponuda sastoji.
Ona sadržava bolje uvjete za napredovanje i zapošljavanje mladih liječnika i specijalizanata, kako bi se velika opterećenost liječnika u javnom sustavu smanjila, pojasnila je.
Fides i vlada su početkom lanjskog prosinca postigli dogovor o prekidu dvotjednog štrajka tijekom kojega su liječnici radili ograničen broj sati.
Tada je postignut dogovor s rasporedom kako u roku nekoliko mjeseci osigurati korekciju plaća, bolji sustav nagrađivanja i organizaciju rada kojom bi se djelovanje javnog zdravstva poboljšalo i smanjilo vrijeme čekanja na preglede i operacije.
Liječnici tvrde da su njihove plaće u prosjeku za trećinu manje u odnosu na druga zanimanja, u usporedbi sa situacijom od prije desetak godina, te da bi trebalo zaposliti najmanje tisuću novih liječnika, kako bi mogli raditi u normalnim uvjetima i posvetiti se pacijentima kako priliči.

 

Komentiraj