Nezadovoljne tvrtke optužuju Kujundžića da je namjestio nabavu CRP uređaja za otoke

Nakon što je prije više od godinu dana ministar zdravstva obećao nabavu uređaja financiranih europskim novcem, ovih je dana nakon nekoliko žalbi napokon okončana javna nabava iza koje ostaje sumnja u nepravilnosti i pogodovanje

Ministarstvo zdravstva napokon je okončalo proces javne nabave 12 CRP analizatora za hrvatske otoke, koje je ministar Milan Kujundžić obećao prije više od godinu dana. Međutim, i iza te nabave ostaje sumnja u nepravilnosti i pogodovanje pojedinim tvrtkama, kao što je to slučaj u nizu nabava koje tijekom mandata ministra Milana Kujundžića provodi Ministarstvo zdravstva. Iz tog ministarstva Nacionalu su potvrdili da je žalbeni postupak u postupku nabave 12 CRP analizatora završen te da je nakon odluke DKOM-a Ministarstvo krenulo u sklapanje ugovora s odabranim ponuditeljem.

Iz Ministarstva zdravstva naveli su i da sukladno dokumentaciji o nabavi izvršitelj ima obvezu da u roku od 60 dana od dana sklapanja ugovora izvrši montažu i puštanje u punu funkciju automatskih biokemijskih analizatora te provede edukaciju osoblja. Dakle, u iduća dva mjeseca napokon bi se trebalo ostvariti obećanje koje je ministar Kujundžić dao stanovnicima 12 hrvatskih otoka nakon što je u Metkoviću preminuo dječak Gabrijel kojeg su liječnici uporno slali kući premda mu se stanje pogoršavalo. Život mu je možda mogao spasiti CRP analizator, uređaj koji bi mu u vrlo kratkom roku iz kapi krvi mogao dijagnosticirati sepsu. I dok je u međuvremenu u Metkoviću uređaj nabavljen, stanovnici otoka još uvijek čekaju na CRP analizatore.

No i ta nabava nije mogla proći bez problema karakterističnih za hrvatsku administraciju te sumnjivih odluka nadležnih tijela koja kontroliraju javnu nabavu, a koja su u istom slučaju donijela dvije potpuno različite odluke. Naime, Ministarstvo zdravstva je 1. ožujka 2019. objavilo natječaj za nabavu 12 automatskih biokemijskih analizatora i potrošnog materijala. Za tu nabavu planiralo se potrošiti 1.132.170 kuna, a u predmetnom postupku pristigle su tri ponude te je odluka o odabiru donesena 18. lipnja 2019. Tom odlukom ministar je odabrao ponudu tvrtke Medical Intertrade d.o.o. u iznosu od 1.091.328 kuna, dok je istovremeno odbijena najpovoljnija ponuda od 825.900 kuna tvrtke B.T.M. Pharma.

Tvrtku B.T.M. Pharma Ministarstvo je odbilo iz više razloga. Kao prvo, nije prihvatilo dostavljenu izjavu ponuditelja o traženim tehničkim karakteristikama ponuđenog uređaja iako je uobičajena praksa da se takva izjava prihvaća jer je u dokumentaciji o nabavi propisano da se tražene tehničke karakteristike ponuđenog uređaja, koje se ne nalaze u katalogu, dokazuju izjavom ponuditelja. No tvrtki B.T.M. Pharma to je odbijeno. Drugi razlog odbijanja najjeftinije ponude je taj što ponuditelj u svojoj ponudi nije priložio pozitivno ocijenjenu nezavisnu stručnu evaluaciju uređaja. Međutim, Nacionalovi izvori dobro upućeni u taj slučaj tvrde da to nije točno budući da je ponuditelj svojoj ponudi priložio evaluaciju Medicinskog znanstvenog odjela Imcarmeda GmbH, što je u svom rješenju potvrdila i Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave. Treći razlog odbijanja ponude je taj što je Ministarstvo propustilo pribaviti izvatke iz kaznene evidencije Ministarstva pravosuđa te nije na temelju valjanog dokaza utvrdilo da ne postoji predmetna osnova za isključenje ponuditelja.

Nakon provedene nabave tvrtka B.T.M. Pharma žalila se na rezultat, a Državna komisija za kontrolu postupaka nabave 31. srpnja 2019. objavila je Rješenje kojim je poništila ministrovu Odluku o odabiru jer je utvrdila postojanje bitne povrede postupka javne nabave. U svom prvom rješenju DKOM je prihvatilo žalbu jer je smatrao da Ministarstvo zdravstva u postupku nije smjelo odbiti evaluaciju Medicinskog znanstvenog odjela Imcarmeda GmbH te je zbog toga Ministarstvo zdravstva moralo provesti novi natječaj.

Nije jasno zašto je ministar inzistirao na tome da se krene u nabavu 12 uređaja jer se očekivalo da se nabavi samo potrošni materijal i ugovori dugoročna cijena, dok bi se CRP aparat nabavio za jednu kunu

Ono što je u ovom slučaju posebno zanimljivo jest da je nedugo nakon što je DKOM donio rješenje o ponavljanju natječaja, ministar Kujundžić u rujnu ove godine javno istupio upravo po pitanju tog natječaja, kada je izjavio:

„Mi kao ministarstvo iz fondova EU-a osigurali smo sredstva i raspisali natječaj za analizatore za hitne službe po otocima. Nažalost, po Zakonu o javnoj nabavi koji štiti od pogodovanja nekome, procedura se otegnula sa žalbama tako da još nije izvršen odabir.”

Zanimljivo je da Kujundžić tada nije otkrio da je Državna komisija poništila natječaj, kao i da je ta ista komisija pronašla nepravilnosti u natječaju vrijednom oko milijun kuna. I dok je točno da su sredstva osigurana iz sredstava EU-a, teško je za neuspjeh prvog natječaja okriviti žalbeni postupak, a ne Ministarstvo zdravstva, pogotovo ako se zna da je DKOM u svojoj odluci posebno naglasio i da je Ministarstvo zdravstva napravilo još jednu pogrešku jer nije od Ministarstva pravosuđa pribavilo izvadak iz kaznene evidencije. Međutim, ni tu nije kraj nelogičnostima u tom slučaju. Naime, Ministarstvo zdravstva ponovilo je javni natječaj za 12 CRP analizatora i ponovno je odabrana tvrtka Medical Intertrade d.o.o., a tvrtka B.T.M. Pharma ponovno se žalila DKOM-u jer je smatrala da Ministarstvo nije bilo u pravu kada je odbilo njihovu ponudu jer je ocijenjeno da ponuda nije zadovoljila tehničke karakteristike natječaja. Za razliku od prvog puta, DKOM odbija žalbu tvrtke B.T.M. Pharma jer je procijenjeno da u žalbenom postupku nisu podnijeli dovoljno dokaza kojima bi dokazali da je Ministarstvo zdravstva pogriješilo u procjeni da njihova ponuda ne zadovoljava tehničke karakteristike natječaja.

Nakon te odluke, koja je donesena 27. studenoga ove godine, Ministarstvu zdravstva i ministru Kujundžiću otvoren je put da potpišu ugovor s tvrtkom čiju su ponudu prvi put izabrali još sredinom lipnja. No Nacionalovi izvori tvrde da i nakon završetka cijelog postupka još uvijek nije jasno zašto je ministar inzistirao na tome da se krene u nabavku 12 uređaja i tvrde da bi normalno bilo da se nabavlja samo potrošni materijal i ugovori dugoročna cijena za isti, dok bi se u takvom poslu CRP aparat nabavio za jednu kunu.

Komentiraj